16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii doljeni refuză salariile din străinătate

Medicii doljeni refuză salariile din străinătate

În timp ce mii de medici din ţară se pregătesc să plece în străinătate, atraşi de câştiguri salariale mari, în Dolj situaţia este diferită. Doctorii doljeni au ales să rămână acasă, nu din patriotism, ci pentru că sunt mulţumiţi de venituri.

Medicii români vor să profeseze în străinătate. Este, din păcate, o realitate cu care se confruntă în prezent societatea românească. Sunt spitale în ţară de unde medicii pleacă în număr mare pentru a-şi găsi realizarea profesională pe meleaguri străine. Şi au motive serioase, pentru că salariul unui medic în străinătate poate să ajungă la 10.000 – 12.000 de euro. Până în prezent, la Ministerul Sănătăţii au fost depuse peste 2.000 de cereri pentru eliberarea documentelor necesare exercitării profesiei de medic în diferite ţări ale Uniunii Europene.
Despre judeţul Dolj se poate spune că este excepţia care confirmă regula. Medicii doljeni au ales să rămână în ţară, în ciuda tentaţiilor salariale oferite de clinicile din străinătate. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în prezent nu există posturi de specialişti rămase neocupate după plecarea în străinătate a titularilor. DSP Dolj avea cunoştinţă doar de un singur caz, al unei doctoriţe de familie care s-a mutat în străinătate anul acesta.

Mirajul străinătăţii s-a spulberat

Cel mai puţin interesaţi să lucreze în străinătate par medicii de la Spitalul de Urgenţă Craiova, unitate sanitară reprezentativă pentru întreaga zonă a Olteniei.
„Spital raional din centrul Franţei (oraş de 80.000 de locuitori) recrutează oficial doctori specializaţi în urgenţe, oncologie, gastro-enterologie, anestezie, chirurgie, ortopedie“, aşa sună ultimul anunţ postat aproape la fiecare etaj al spitalului. Nu a reuşit până acum să capteze atenţia nici măcar unui singur medic. Multe alte asemenea anunţuri au fost postate pe pereţii spitalului, susţin medicii, însă nu s-au găsit amatori. „De la noi nu a plecat nimeni până acum, cu toate că oferte au fost pentru Austria, Marea Britanie, Germania sau Franţa“, susţine dr. Mihai Florea, liderul Sindicatului ProMedica de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Dacă-i întrebi pe medici ce îi ţine acasă în condiţiile în care salariile sunt sub demnitatea profesiei, îţi vor răspunde că posibilitate de afirmare profesională există şi la Craiova, unde medicii mai tineri pot fura meserie de la cei bătrâni, că există şi posibilitatea de a lucra în domeniul privat. Iar medicii vârstnici sunt realizaţi profesional, nu au de ce să îşi dorească un nou început în străinătate, unde sunt convinşi că „nu curge lapte şi miere“. Toţi se feresc însă să vorbească de plăţile informale (şpăgi), unul dintre motivele serioase care îi ţin pe medici legaţi de locurile de muncă de acasă.

Spitalul are nevoie de medici

Cu toate acestea, nici Spitalul de Urgenţă nu are suficienţi specialişti. Potrivit managerului Cristina Calangiu, spitalul îşi permite în prezent, din cauza lipsei finanţării, să aibă doar 70% din personalul medical necesar.  
„Cu toate că ne-am dori, nu putem să facem în prezent nici un fel de angajări, pentru că nu avem fonduri ca să-i plătim pe viitorii angajaţi“, a spus Cristina Calangiu.
Spitalul de Urgenţă a primit până la urmă aprobare pentru două posturi de medici specialişti în terapie intensivă, însă până acum, la concursurile organizate pentru aceste posturi, nu s-au prezentat candidaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII