21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnghesuială pentru repararea policlinicii

Înghesuială pentru repararea policlinicii

11 firme au depus oferte pentru repara-rea Policlinicii de Sto-matologie de pe Calea Bucureşti, lucrare pentru care Consiliul Judeţean Dolj a alocat peste 5,8 milioane de lei.

11 firme s-au înscris la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj pentru reabilitarea Policlinicii de Stomatologie de pe Calea Bucureşti din Craiova, după ce 20 de societăţi comerciale solicitaseră documentaţia de atribuire. Lucrarea este foarte tentantă, legislativul judeţean alocând în acest sens o sumă neaşteptat de mare, 5.818.000 de lei, circa 1.375.000 de euro, la cotaţia de 4,23 lei/euro, care era la data aprobării acestei sume de CJ Dolj (29 ianuarie 2009).
Suma alocată pentru repararea Stomatologiei este aproximativ aceeaşi cu cea plătită tot de CJ Dolj pe două „palate“ (casele Razi şi Damianov), adică 1.370.000 de euro. Comparaţia poate merge mai departe, în sensul că ambele case boiereşti cumpărate de CJ Dolj totalizează o suprafaţă utilă circa 700 mp. Cam tot atât, mai precis 764 mp, este şi suprafaţa utilă a clădirii P+1 a Stomatologiei de pe Calea Bucureşti. Diferenţa majoră este că într-un caz CJ Dolj a dat banii pentru cumpărarea a două case, iar în celălalt caz suma este dedicată pentru repararea unui imobil (Policlinica de Stomatologie). Direcţia Tehnică a CJ Dolj consideră însă că suma este pe deplin justificată de amploarea lucrărilor propuse.

Reparaţii cât două case

Consiliul Judeţean Dolj doreşte să se efectueze în primul rând o serie de lucrări de rezistenţă la clădire, prin turnarea unei centuri de beton armat pe conturul exterior al imobilului, dar şi să refacă scările şi trotuarul din jurul clădirii. Pe plan arhitectural, finisajele interioare vor include gresie porţelanată, dar şi granit, plus covoare de trafic intens. Pereţii vor fi zugrăviţi cu vopsea lavabilă şi placaţi acolo unde este necesar cu faianţă, iar plafoanele vor fi noi, din rigips, mascând instalaţiile electrice noi. La toate acestea se adaugă tâmplăria interioară din PVC.
Finisajele exterioare vor scoate însă clădirea în evidenţă, incluzând pe lângă termosistem şi tencuială decorativă, executarea unor pereţi-cortină cu geam termopan şi montarea unei tâmplării de aluminiu de culoare maro cu geam antiefracţie la parter. Exteriorul clădirii va fi placat cu piatră naturală (piatră alb-bej tip Karina şi granit maro). Lucrările mai presupun refacerea hidroizolaţiei de pe terasă, dar şi înlocuirea instalaţiilor de apă, electricitate şi canalizare.
Potrivit unei adrese întocmite de Direcţia Tehnică a CJ Dolj, doar lucrările de construcţii (arhitectură+rezistenţă) sunt evaluate de specialiştii forului judeţean la peste 3.000.000 de lei, fără TVA, plus 777.000 de lei instalaţiile sanitare, de încălzire, electricitate şi climatizare. Specialiştii CJ Dolj au mai inclus în calcule aproximativ 150.000 de lei pentru proiectare, dar şi peste 550.000 de lei pentru comisioane şi alte cheltuieli neprevăzute. Împreună cu celelalte cheltuieli, sumele necesare pentru reabilitarea Policlinicii de Stomatologie de pe Calea Bucureşti au fost apreciate la 4.889.000 de lei fără TVA, adică 5.818.000 de lei inclusiv TVA, sumă pe care CJ Dolj a alocat-o pentru lucrare.

Oferte avantajoase

La licitaţia pentru reabilitarea Stomatologiei s-au înscris 11 societăţi comerciale, şi anume: DORELA DUMITRESCU SRL, ZEUS SA, T DANCOR ROMCONSTRUCT SRL, TCIF SA, PIANTUS CONSTRUCT SRL, TIAB SA, HOB HOLDING SRL, CHALLANGE COM SRL, BAUHAUS TRADE SRL, NOVARA T IMPEX SRL şi ISIHIA IMPEX SRL. Miercuri s-au deschis ofertele celor înscrişi. „Preţurile oferite de aceste firme variază undeva între 1,7 şi 3,5 milioane de lei fără TVA. În cel mult 20 de zile ar trebui, conform legii, să ştim câştigătorul licitaţiei, cu care să semnăm contractul de atribuire cât mai repede şi îmi exprim speranţa că nu vor fi contestaţii care să întârzie lucrările“, a declarat Dan Mogoş, vicepreşedintele pe probleme economice al Consiliului Judeţean Dolj.
Criza financiară a făcut ca nu doar sumele ofertate să fie mult mai mici decât evaluările specialiştilor, ci şi termenele de execuţie să fie foarte scurte.
„Deşi s-a cerut prin caietul de sarcini ca lucrarea să fie executată într-un an, unele dintre firmele ofertante promit că termină lucrarea mult mai repede – în şase luni sau chiar în trei luni. Ar fi îmbucurător pentru noi să avem lucrarea gata nu doar mai repede, ci şi mai ieftin, sumele economisite putând fi destinate altor investiţii“, a mai spus vicepreşedintele Mogoş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII