29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe închid cabinetele de familie

Se închid cabinetele de familie

„Greva“ medicilor de familie dă peste cap Serviciile de Urgenţă, şi aşa supraaglomerate. Spitalele se aşteaptă chiar la apariţia unor blocaje în sistem.

Pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru că medicii de familie nu vor lucra trei zile. În perioada 18-20 februarie, toate cabinetele de familie din judeţul Dolj vor fi închise, ca urmare a unei hotărâri luate de Societatea de Medicină de Familie Dolj. Din acest motiv, toate serviciile medicale vor fi oferite de spitale, centrele de permanenţă şi staţiile de ambulanţă. Motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie este reducerea cu 40% a bugetului alocat medicinei de familie în 2009. Chiar dacă medicii de familie susţin că nu este vorba de un protest, ci de o urmare firească a unui buget care va duce la faliment cabinetele medicale, intrarea în concediu a acestora rămâne o formă de luptă sindicală. „În toate ţările din Uniunea Europeană se alocă medicinei de familie între 12 şi 15% din bugetul pentru sănătate. În România, în 2008 s-au alocat 9,2%, iar în 2009 – 5,4%, lucru care nu poate duce în viitorul apropiat decât la blocarea întregului sistem sanitar“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie, filiala Dolj.

Bolnavii cronic rămân fără asistenţă medicală

„Greva“ medicilor de familie va îngreuna activitatea celorlalte instituţii sanitare. Spitalele, staţiile de ambulanţă şi centrele de permanenţă trebuie să preia şi urgenţele care în mod normal erau rezolvate de cabinetele de medicină de familie (eliberarea certificatelor de deces, tratamente etc). Cazurile cronice trebuie să aştepte până la reluarea activităţii cabinetelor.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, cel mai mult vor avea de lucru serviciile de urgenţă, şi aşa extrem de solicitate în această perioadă. „Se vor aglomera şi mai mult serviciile de urgenţă, motiv pentru care managerii acestor servicii trebuie să ia măsuri pentru a preveni eventualele blocaje. Ca soluţii pe termen lung pentru rezolvarea acestei probleme văd continuarea reformei în medicina primară prin adoptarea unor măsuri, cum ar fi: vânzarea cabinetelor către medicii de familie, crearea unor condiţii mai bune de lucru în mediul rural şi îmbunătăţirea colaborării dintre primării şi medicii de familie. Nu în ultimul rând, trebuie continuate programele de sănătate, care asigurau o parte importantă din veniturile medicilor de familie“, a declarat prof.dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al DSP Dolj.
În cele trei zile de concediu, medicii de familie nu vor veni la cabinete, dar vor avea parte de activităţi de educaţie medicală continuă: simpozioane, cursuri pentru creşterea nivelului profesional etc.

Pentru urgenţe

Urgenţele vor fi preluate de serviciul 112, unităţile de primire ale spitalelor şi de cele opt centre de permanenţă din localităţile Bârca, Pleniţa, Amărăştii de Jos, Sadova, Brabova, Melineşti, Goicea şi Frăţila.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII