18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii şi-au mărit în secret pensiile

Parlamentarii şi-au mărit în secret pensiile

Parlamentarii vor beneficia de pensii mai mari, după ce Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au modificat printr-o hotărâre modul în care se calculează pensiile pentru aleşi, acestea urmând să fie raportate la indemnizaţia brută lunară corespunzătoare funcţiei deţinute. Modificarea a fost făcută pe 24 septembrie, printr-o hotărâre care nu poate fi atacată la Curtea Constituţională din punct de vedere legal, şi a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Decizia a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, şi de vicepreşedintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă.

 

Creşteri de până la 2.500 de lei de persoană

 

Chiar în ziua în care preşedintele Traian Băsescu a prezentat în faţa plenului reunit un mesaj pe teme de politică internă şi externă, parlamentarii au decis că pensia de senator şi deputat nu se mai calculează în funcţie de indemnizaţia de bază medie lunară din ultimele 12 luni de mandat ale unui parlamentar în activitate, ci în funcţie de indemnizaţia brută lunară din ultima lună de mandat a unui senator sau deputat aflat în activitate, corespunzător funcţiei deţinute în perioada de exercitare a mandatului.

Un parlamentar care şi-a încheiat mandatul cu mai mulţi ani în urmă va primi astfel o pensie calculată în funcţie de venitul brut al unui ales aflat acum în activitate. Cei mai avantajaţi de noile prevederi sunt senatorii şi deputaţii care au îndeplinit trei mandate în legislativ, aceştia beneficiind de o pensie care ajunge la 80% din valoarea veniturilor, cuantumul pensiilor fiind calculat într-un mod similar cu cel al magistraţilor. Pentru două mandate, cuantumul este de 40% din indemnizaţie, iar pentru unul- 20%.

Modificările ar face ca, spre exemplu, pensia preşedintelui senatului, Nicolae Văcăroiu, să crească de la 5.230 la 7.644 de lei, iar cele ale senatorilor Corneliu Vadim Tudor şi Doru Ioan Tărăcilă să urce la 6.497 de lei, menţionează NewsIn.

Pe lângă creşterea cuantumului pensiilor, deputaţii şi senatorii care au îndeplinit condiţiile legale pentru pensionare, dar continuă să activeze în legislativ, pot primi, cumulat, atât pensia, cât şi indemnizaţia de parlamentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII