27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţele şi şcolile, locuri periculoase

Grădiniţele şi şcolile, locuri periculoase

Majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din Dolj funcţionează fără aviz sanitar, deci în afara legii. Informaţia a fost furnizată de vicepreşedintele consiliului judeţean, Dan Mogoş.

 

Din 356 de grădiniţe cu program normal existente în Dolj, numai 26 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Din 35 de grădiniţe cu program prelungit, zece funcţionează fără autorizaţie sanitară, iar din 337 de şcoli generale, doar 53 au autorizaţie. Pare incredibil, dar în Dolj majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt conforme cu normele sanitare şi, cu toate acestea, nimeni nu face nimic. „Localurile grădiniţelor şi şcolilor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare n-o pot obţine pentru că ori nu au apă curentă, ori au grupurile sanitare în curte, ori au alte probleme mult mai grave. Am invitat primarii localităţilor din judeţ să-şi facă necesarul de fonduri care trebuie investite în şcoli şi grădiniţe şi suntem în proces de centralizare“, a spus vicepreşedintele consiliului judeţean, Dan Mogoş.

 

Situaţie fără ieşire

 

Din explicaţiile vicelui Mogoş, am reţinut că, şi în acest an, alocarea fondurilor pentru şcoli se va face ca şi anul trecut. O parte din bani au venit direct în conturile primăriilor, iar altă parte, cea de la Ministerul Educaţiei, va fi dirijată prin Inspectoratul Şcolar General. Situaţia dezastruoasă din şcolile doljene se va perpetua mulţi ani pentru că organele abilitate cu emiterea autorizaţiilor sanitare au la îndemână doar metoda închiderii localului, care nu corespunde normelor igienico-sanitare.

Dacă s-ar aplica această metodă, elevii şi preşcolarii Doljului ar fi nevoiţi să se mute în alte judeţe, la şcoli care să le ofere părinţilor garanţia că micuţii trimişi la şcoală şi grădiniţă pentru învăţătură nu vin acasă cu tot felul de boli cauzate de lipsa de igienă. Ori, închiderea şcolilor din judeţ ar genera un imens scandal pe care nici o autoritate publică nu şi-l asumă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU