30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai multe medicamente

Mai multe medicamente

Noua listă cu medicamente compensate şi gratuite, în vigoare de la 15 iulie, este mai mare. Cu toate acestea, farmaciştii sunt convinşi că foarte puţini pacienţi vor avea acces la medicamente din cauza fondurilor din ce în ce mai mici alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Farmaciile nu mai pot elibera medicamente compensate şi gratuite decât maximum două săptămâni într-o lună, din cauza terminării plafoanelor. Banii sunt din ce în ce mai puţini, iar medicamentele din ce în ce mai scumpe“, a susţinut Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.

Noua listă este alcătuită din sublistele A, B şi C. Sublista A conţine medicamente generice, compensate 90% din preţul de referinţă. Faţă de vechea listă, are cu 37 de nume de medicamente mai mult, pentru sistemul digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, uro-genital, organe de simţ, medicamente antiinfecţioase şi dermatologice.

Sublista B cuprinde medicamente compensate 50% din preţul de referinţă şi este formată din medicamente generice şi originale, cu 58 mai multe decât înainte.

Sublista C le cuprinde pentru boli cronice, compensate 100% pentru asiguraţi şi pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate. Lista s-a îmbogăţit cu noi denumiri comerciale de medicamente cu 30 până la 125 la sută mai multe, în funcţie de afecţiune. În sublista C vor fi incluse şi medicamentele pentru copii şi tinerii de 18-26 de ani, cuprinşi într-o formă de învăţământ, persoanele care nu realizează venituri, precum şi femeile gravide sau lehuze.

Preţul medicamentelor eliberate în farmaciile cu circuit deschis pentru pacienţii cuprinşi în programele naţionale este suportat la nivelul preţului de decontare. Cu alte cuvinte, indiferent de preţul medicamentului, pacientul nu trebuie să plătească nimic. Este valabil pentru bolnavii de diabet, HIV/SIDA, cancer, tuberculoză, stări posttransplant, hemofilie, talasemie şi boli rare sau pentru bolnavii cronic, internaţi pentru altă boală şi care vor primi medicaţia în spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS