30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa tribunal, pentru tichete de masă

La tribunal, pentru tichete de masă

În prag de vacanţă, sindicaliştii de la „Spiru Haret“ cheamă în instanţă primari, reprezentanţi ai consiliilor locale şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi directorii şcolilor din judeţ. Nu este vorba de nici o mărire salarială, nici de tichete-cadou, ci de tichetele de masă pe care dascălii nu le mai cer la masa negocierilor, ci în faţa instanţelor de judecată.

 

Câteva sute de dosare şi peste 5.000 de cadre didactice doljene care cer tichetele de masă. Aceasta va fi activitatea Sindicatului Învăţământului Preuniversitar filiala „Spiru Haret“ (SIP) Dolj în următoarele luni. După ce cadrele didactice dintr-o unitate de învăţământ din judeţul Olt au câştigat în instanţă dreptul la tichete de masă, SIP Dolj a demarat seria proceselor pentru ca şi dascălii doljeni se beneficieze de aceste tichete.

„Acum există un precedent, o şcoală din Olt care a câştigat în instanţă tichetele-cadou, şi am depus şi noi 75 de dosare, iar mâine vom depune alte 100, pentru că vrem să prindem măcar un termen până la vacanţa judecătorească. Aproape toate categoriile de bugetari primesc tichete-cadou, dar învăţământul, prioritatea naţională, a rămas la final sau a fost uitat“, a precizat Ion Bebe Cepoi, preşedintele SIP Dolj.

 

Primarii, puşi pe ameninţări

 

După negocieri eşuate cu autorităţile locale, sindicaliştii au ajuns la tribunal împreună cu primari, reprezentanţi ai consiliilor loacale, ai ISJ Dolj şi directorii de şcoli. Citaţiile i-au nemulţumit atât pe directori, cât şi pe primari, care au recurs la ameninţări. „Am avut situaţii în care directorii s-au supărat că au fost chemaţi la tribunal. Ei nu înţeleg că aşa prevede legea şi că şi ei vor beneficia de aceste tichete. Primarii ne-au ameninţat şi au încercat să ne convingă să renunţăm la această idee“, a spus Cepoi.

 

Tichetele-cadou, pierdute printre legi

 

Sindicaliştii cred că vor câştiga bătălia pentru tichetele de masă în instanţă, aşa cum au câştigat şi alte drepturi. Au renunţat însă la tichetele-cadou din cauza regimului special din învăţământ. „Pentru tichete-cadou, trebuia să ne judecăm cu angajatorul, care pentru cadrele didactice este ISJ. Inspectoratul nu are însă bani pentru că nu este ordonator de credite. Nu aveam cum să avem câştig de cauză, aşa că am mers pe lobby, cu pălăriuţa în mână, cu capul plecat. Am profitat de faptul că era campanie electorală, le-am spus primarilor că dă bine la imagine. În unele cazuri am reuşit, în altele însă nu“, a menţionat Cepoi.

Sindicaliştii au mai câştigat în instanţă acordarea salariului minim pentru studii superioare de 880 pentru dascălii debutanţi şi tranşele de vechime pentru cadrele didactice cu experienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU