17.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcesiune pentru sfinţi

Procesiune pentru sfinţi

Mii de credincioşi au însoţit icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena într-o procesiune religioasă în centrul municipiului Târgu.

 

Credincioşii au participat marţi seară în număr mare la o procesiune religioasă desfăşurată pentru prima dată în Târgu Jiu. Ceremonia a fost organizată cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care sunt patronii spirituali ai municipiului, şi a începerii „Zilelor Oraşului“. Manifestarea a început la Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena“, din centrul oraşului, unde a fost oficiată o slujbă, apoi icoana care-i înfăţişează pe cei doi sfinţi a fost scoasă din locaşul de cult şi purtată de mai mulţi preoţi pe străzile din centrul oraşului, în frunte cu episcopul vicar Gurie Gorjeanul de la Arhiepiscopia Craiovei. Cel mai important moment al ceremoniei religioase a constat în deplasarea prin centru a alaiului, în fruntea căruia s-au aflat icoana cu patronii spirituali ai localităţii, soborul de preoţi şi poliţiştii comunitari, care purtau în mâini făclii aprinse, dar şi autorităţi locale şi conducători ai unor instituţii publice.

 

Credincioşii au însoţit icoana cu lumânări aprinse

 

Coloana formată din mii de participanţi la procesiunea religioasă s-a deplasat prin centrul oraşului, pe strada Unirea, prin faţa complexului comercial Romarta, după care a parcurs bulevardul Constantin Brâncuşi şi a ajuns în Piaţa Prefecturii, unde, pe scena amplasată în faţa catedralei, s-a desfăşurat o scurtă slujbă religioasă. La final, icoana a fost dusă în Biserica „Sfinţii Constantin şi Elena“, de unde fusese scoasă. Mulţi dintre credincioşi au ţinut în mâini lumânări aprinse.

Poliţiştii comunitari, agenţii rutieri şi jandarmii au asigurat ordinea şi securitatea participanţilor la procesiune. Circulaţia autovehiculelor pe un sens de mers a fost oprită pentru a face loc alaiului, iar şoferii au fost nevoiţi să circule cu viteză redusă. Procesiunea religioasă a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat fără incidente.

 

Participanţii au fost încântaţi

 

Participanţii s-au declarat încântanţi de eveniment. „A fost ceva deosebit şi unic, pentru că, până acum, nu s-a mai făcut aşa ceva în oraşul nostru. Voi veni şi în alţi ani, pentru că a fost foarte frumos“, a spus Elena Răducan, de 59 de ani. „Mi-a plăcut foarte mult toată ceremonia. Păcat că nu s-a mai organizat aşa ceva până acum. Cred că oamenii trebuie să-şi regăsească toţi credinţa“, a precizat Elena Popescu.

Episcopul vicar Gurie Gorjeanul a spus că a fost impresionat de participarea numeroasă a populaţiei la această manifestare: „Ceremonia a fost prilejuită de marea sărbătoare a celor doi însemnaţi sfinţi. Mă bucur foarte mult că au participat numeroşi credincioşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS