17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScaunul de director, greu de prins

Scaunul de director, greu de prins

Zeci de cadre didactice au picat la concursurile pentru posturile de director şi director adjunct. Dacă unele şcoli au rămas fără directori după ce nici unul dintre candidaţi nu a reuşit să întrunească punctajul necesar, la altele au promovat doi sau trei candidaţi. Consiliul de Administraţie va alege persoana care va ocupa scaunul de director adjunct.

 

Peste 100 de cadre didactice care au concurat pentru unul din cele 73 de posturi de director şi director adjunct au trecut săptămâna trecută prin examene şi interviuri. Dintre aceştia, aproximativ jumătate nu a reuşit să ia notă de trecere şi a ratat şansa de a ocupa pentru patru ani scaunul de director de şcoală.

„Am scos la concurs 73 de posturi de director şi director adjunct. 117 cadre didactice şi-au depus dosare pentru 65 de posturi. Dintre acestea au promovat 68, 43 dintre aceştia obţinând sub 90 de puncte. 53 de candidaţi au fost declaraţi admişi, aceştia putându-se instala în funcţii, în timp ce în 15 şcoli Consiliile de Administraţie va trebui să aleagă directorul adjunct din două sau trei cadre didactice declarate promovate la concurs“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

La mâna Consiliului de Administraţie

Un astfel de exemplu este Şcoala Generală nr. 33, unde dintre cei cinci candidaţi înscrişi pentru postul de director adjunct, trei au promovat, iar Consiliul de Administraţie va trebui să aleagă unul dintre ei. „În cazul directorilor plini, este declarat promovat, conform metodologiei, cel care a obţinut punctajul cel mai mare. De exemplu, la Şcoala Ghindeni au fost patru candidaţi, dintre care au promovat trei. Postul de director a fost ocupat de cel care a avut cel mai mare punctaj“, a menţionat Chirigiu.

Posturi ratate

Aproximativ 50% dintre candidaţi au obţinut 50-60 de puncte şi nu au reuşit să facă faţă întrebărilor din legislaţie şi management educaţional. În plus, şase dintre candidaţii înscrişi la concurs nu s-au prezentat. „Au fost cazuri în care s-au obţinut punctaje extrem de mici pentru că nu au reuşit să rezolve itemii de legislaţie şi management. Trebuia să facă minimum trei întrebări din cinci. 56 dintre ei au obţinut între 50 şi 60 de puncte“, a precizat Geanina Chirigiu. La unele şcoli, cu toate că s-au înscris mai mulţi candidaţi, posturile de director vor fi ocupate prin delegaţie, deoarece nici un cadru didactic nu a promovat concursul. La Şcoala Galicea Mare s-au înscris trei dascăli, unul a absentat, iar doi nu au promovat. La Şcoala Galicea Mare, nici unul din cei doi profesori înscrişi pentru concursul de director adjunct nu a luat examenul. Şi scaunul de director adjunct de la Şcoala Poiana Mare a rămas liber, pentru că ambii candidaţi au picat, unul dintre ei cu 30 de puncte. La Grădiniţa nr. 9 din Băileşti, singurul cadru didactic care a candidat pentru postul de director a fost respins.

12 posturi de director, libere

În urma acestui concurs, 12 posturi de conducere, dintre care şapte de director şi patru de adjunct, au rămas neocupate. „Dacă nici după contestaţii acest posturi nu vor fi ocupate, atunci vom numi directori cu delegaţie. Şcolile nu vor rămâne fără directori“, a spus Gianina Chirigiu. Dacă în unele cazuri, dascălii înscrişi nu au reuşit să treacă examenul, la alte şcoli, cum ar fi Colegiul Naţional „Carol I“, Seminarul Teologic, Şcoala de Arte şi Meserii Bistreţ, Şcolile din Rast, Gighera şi Sălcuţa, nici un cadru didactic nu a vrut să fie director adjunct. Nici posturile de director ale Şcolilor din Gherceşti şi Negoi nu au trezit interes în rândul profesorilor doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII