12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Scoala si alcool

Functionarea unei terase la câtiva metri de gardul Scolii nr. 33 din cartierul craiovean Craiovita Noua a creat valuri de nemultumire printre locuitorii din zona.


Directoarea Scolii nr. 33, Ioana Genoveva, a spus ca, nu de putine ori, parintii elevilor s-au plâns de faptul ca terasa le distrage atentia elevilor. „Aceasta terasa deranjeaza, iar ceea ce este si mai grav este faptul ca in acest loc se vând bauturi alcoolice si tigari elevilor. Se pare ca patronilor nu le pasa de faptul ca, la doar câtiva metri de ei, este o scoala unde se fac ore, iar elevii ar trebui sa-si vada nestingheriti de cursuri“, a spus directoarea scolii. Potrivit acesteia, se pare ca elevii mai mari si care nu pot fi supravegheati pas cu pas merg la terasa si servesc câte o bere, in pauza dintre ore. „Elevii nu pot fi urmariti ce beau. Cert este ca dupa aceea vin in scoala si fac pe grozavii. Batem apa-n piua si tot dam inainte cu siguranta in scoli“, a completat Ioana Genoveva.


„Elevii fumeaza in scoala, nu la noi pe terasa“


Nicuta Fronie, patroana terasei incriminate, arunca pisica in curtea scolii. „Sunt convinsa ca directoarea a inventat totul. Nu sunt de ieri de azi in comert si stiu ca nu trebuie sa vând bauturi alcoolice si tigari elevilor. Da, este adevarat ca elevii vin la noi, in pauze, dar asta nu inseamna ca si consuma bere. Nici nu ar fi nevoie sa stea pe terasa noastra pentru ca oricum ei fumeaza in incinta scolii. Doamna directoare ar trebui mai intâi sa-i struneasca pe elevi si abia apoi sa se lege de existenta noastra“, a declarat Nicuta Fronie.


„Inspectoratul Scolar Dolj nu are nici o putere“


Despre existenta acestei terase, cât si a celorlate buticuri din preajma unitatilor de invatamânt craiovene care vând bauturi alcoolice si tigari, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj are cunostinta, insa nu poate interveni asupra functionarii acestora. „Terenurile si spatiile sunt ale primariei. ISJ nu are nici o putere asupra acestora, dar normal ar fi sa nu se vânda bauturi alcoolice si tigari copiilor. Cert este ca noi nu ii putem sanctiona, ci doar sa informam organele abilitate“, a explicat Geanina Chirigiu, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Dolj.


De asemenea, inspectorul scolar a mai spus ca raspunzatori de ce se intâmpla sunt cei de la primarie, care ar trebui sa faca mai mult pentru siguranta elevilor craioveni.


Primaria vrea, dar nu poate


Consiliul Local Craiova a emis Hotarârea nr. 115/2006 care, in articolul 22, interzice comercializarea bauturilor alcoolice in apropierea institutiilor de invatamânt. In ciuda amenzilor primite, comerciantii isi vad de treaba. „Desfasuram frecvent actiuni impreuna cu primaria pentru sanctionarea celor care comercializeaza bauturi alcoolice si tigari in apropierea scolilor, dar am inteles ca au contestat amenzile in instanta si au câstigat pentru ca legea nu e destul de clara“, a declarat comisar-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 Politie Craiova.


Reprezentantii primariei spun ca ei sanctioneaza frecvent acest fel de comert, insa mai mult nu pot face in privinta societatilor comerciale. „Numai luna aceasta am aplicat amenzi in cuantum de 104 milioane de lei; in cazul societatilor din jurul Scolii nr. 33, sanctiunile s-au ridicat la valoarea de 16 milioane de lei. In privinta asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate care incalca Hotarârea nr. 115/2006 putem merge pâna la anularea autorizatiei de functionare, care este eliberata de primarie. In cazul societatilor comerciale nu putem decât sa aplicam amenzi. Daca in locul unui comerciant care vinde bauturi alcoolice in apropierea scolilor vine altul, acestuia nu ii putem da acordul, in conformitate cu hotarârea consiliului local“, a explicat Gheorghe Burci, seful Serviciului Autorizari si Control Comercial din cadrul Primariei Craiova.


Legislatie


HG nr. 128/1994 prevede ca in incinta unitatilor de invatamânt de toate gradele, a caminelor si locurilor de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a bauturilor alcoolice. In spatiile enumerate mai sus se interzice, de asemenea, si comercializarea ori expunerea spre vânzare a tigarilor si a celorlalte produse din tutun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU