18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi-a scos licenta ca sa le cânte minerilor

Si-a scos licenta ca sa le cânte minerilor

Un barbat din Petrosani le cânta zilnic trecatorilor pe artera centrala a municipiului, insa omul o face cu acte in regula, dupa ce si-a scos licenta de functionare.


La cei 36 de ani ai sai, Jan Drosu este primul muzicant stradal din Valea Jiului, daca nu chiar din judet, care are autorizatie de a cânta pe strada, dupa ce a platit mai multe amenzi autoritatilor locale, care il acuzau de cersetorie. Acum, omul se mândreste ca este liber-profesionist, iar activitatea pe care o face pe strada se cheama „creatie si interpretare artistica si literara“.


Jan spune ca este din Petrila, de meserie sobar, dar a lucrat in constructii ca zidar, tâmplar, zugrav sau ca necalificat pâna in urma cu aproximativ cinci ani, când s-a imbolnavit grav si a suferit trei interventii chirurgicale. Medicii i-au spus ca nu mai are voie sa depuna efort fizic, dar, pentru a avea cu ce sa-si intretina familia, s-a reintors la vechiul loc de munca, fara sa mai poata munci. „Trei luni am lucrat in praf si mizerie, iar patronul mi-a dat 7,5 lei noi. Nu am zis nimic, de frica sa nu ma bata. La altul am lucrat doua luni, iar la plata s-a facut ca nu ma mai cunoaste si nu sunt singurul, au patit-o si alti oameni“, a spus Jan Drosu.


Pentru ca ii era din ce in ce mai greu, mai trebuia sa aiba grija de sotie si de cele doua fete, barbatul povesteste ca s-a apucat sa vânda ziare si, in acelasi timp, sa cânte la acordeon, cu atât mai mult cu cât in zona nimeni nu mai cânta pe strada la vreun instrument. Dar, o data cu noua activitate, Jan spune ca au aparut si necazurile, deoarece autoritatile au considerat ca activitatea sa este ilegala. „Am primit odata amenda de un milion, altadata de 400.000 de lei si toti se luau de mine. Imi spuneau ca este ilegal sa cânt pe strada, ca imi trebuie autorizatie, dar nu aveam cu ce bani sa-mi fac aceasta autorizatie“, a declarat Jan. Pentru a intra in legalitate, barbatul spune ca a adunat aproape trei luni cele aproape doua milioane de lei si s-a dus la primarie de unde a obtinut autorizatia, pe care a afisat-o chiar pe cutia acordeonului.


Omul câstiga in medie 15 lei noi lunar, dar este mândru ca nu este cersetor, desi tot din mila trecatorilor traieste. Sotia sa si una dintre fete sunt surdomute, dar niciodata barbatul nu a apelat la ajutorul statului, deoarece spune ca nu vrea sa se umileasca, iar atâta timp cât poate cânta la acordeon, are ce pune pe masa familiei. „Am invatat sa cânt dupa ureche, ca si lautarii, si ma bucur când oamenii se opresc câteva momente sa ma asculte, chiar daca nu imi dau vreun ban“, a afirmat Jan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS