16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, impânzita de artisti fotografi de renume

Craiova, impânzita de artisti fotografi de renume

Ajuns la cea de-a doua editie, Salonul National de Arta Fotografica „Mihai Dan-Calinescu“ a devenit deja un reper pentru artistii fotografi din tara si nu numai. 120 de autori au trimis peste 1.300 de lucrari, dintre care, in urma unei selectii atente, au intrat in concurs 138 de lucrari.


Fotoclubul „Mihai Dan-Calinescu“ a oferit si anul acesta posibilitatea ca artisti din toata lumea sa concureze intr-un spectacol inedit de culoare si imagine. Presedintele fotoclubului, Mircea Anghel, a deschis oficial salonul sâmbata, ocazie cu care a avut loc si premierea câstigatorilor la cele doua sectiuni: Portret si Tema Libera. „Jurizarea a insemnat o munca extraordinara, având in vedere numarul impresionant de lucrari, dar si calitatea lor“, a declarat Mircea Anghel. In cele din urma, au fost premiate 20 de lucrari. Premiul special „Mihai Dan-Calinescu“ (in premiera nationala, deoarece nici un alt fotoclub national nu a mai acordat un premiu care sa poarte numele unui mare fotograf – n.r.) i-a fost acordat lui Haragos Zoltan, pentru portretul „Ecaterina“. „Premiul special pleaca la Târgu Mures, iar cel care l-a obtinut are 84 de ani. Este o recunoastere a muncii sale, de aproape 60 de ani. Haragos Zoltan a mai primit o distinctie: mentiune pentru lucrarea «Atasament»“, a mentionat Mircea Anghel.


Lupta acerba pentru premii


Premiul I a „plecat “ in Israel, la Armand Beraru, pentru lucrarea „Pe scena“, in timp ce premiul al II-lea i-a revenit lui Gabriel Fântâna, cu lucrarea intitulata „Iluminare selenara“. „Batrâna si papagalul“, lucrarea Laurei Haiduc, a primit premiul al III-lea. Premii s-au mai acordat si pentru fiecare sectiune. Medalia de aur la sectiunea Portret a fost obtinuta de Kucsera Jeno, pentru „Tristete“, iar medalia de aur la sectiunea Tema Libera i-a revenit lui Stefan Toth, pentru lucrarea „Interventie plastica“. Medalia de bronz, la aceeasi sectiune, i-a fost inmânata craioveanului Alexandru Mladen, care a deprins tainele fotografiei in cadrul fotoclubului „Mihai Dan-Calinescu“. „Galeria“, lucrarea impresionanta a tânarului artist, a stat sub semnul Holocaustului. La un an de la infiintare, fotoclubul „Mihai Dan-Calinescu“ a initiat si un curs de tehnica si arta fotografica. In prezent, fotoclubul are 30 de membri, afiliati la Asociatia Artistilor Fotografi din România. Cei prezenti la vernisaj au primit câte un catalog, in care au fost imortalizate toate cele 138 de creatii acceptate in concurs. Catalogul a fost realizat de Florin Constantinescu, directorul Salonului de Arta Fotografica, cel care s-a ocupat de mediatizarea acestui eveniment cultural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS