18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta conducere COMCEREAL, dupa gratii

Fosta conducere COMCEREAL, dupa gratii

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, dupa noua ani de judecata, care este pedeapsa finala in cazul fostei conduceri de la SC COMCEREAL SA Craiova. Fata de instanta de fond, care decisese achitarea inculpatilor, instanta suprema a hotarât ca sunt necesare pedepse privative de libertate.


ICCJ Bucuresti a decis, pe 2 martie, ca fostul director general al SC COMCEREAL SA Craiova, Nicu Marinescu, se face vinovat de comiterea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu si uz de fals si l-a condamnat pe acesta la zece ani de inchisoare. Decizia a fost data dupa ce instanta de fond, Tribunalul Dolj, il achitase pe Marinescu, iar pe 6 iulie 2005, Curtea de Apel Craiova a hotarât condamnarea acestuia la trei ani si patru luni de inchisoare. Aceeasi pedeapsa a primit-o si Marian Delcea, fost director economic la respectiva societate, pe care instanta suprema l-a gasit vinovat de comiterea a doua infractiuni de inselaciune. In schimb, Catana Viorica, cel de-al doilea director economic al firmei, a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, dupa ce fusese achitata atât la instanta de fond, cât si la recurs. Pentru cel de-al patrulea invinuit, Ion Voicu, procesul a incetat de drept o data cu decesul acestuia. Indata ce instanta suprema va trimite catre instanta de fond, in speta Tribunalul Dolj, un extras de pe decizia respectiva, se va trece la punerea in executare a hotarârii, adica incarcerarea celor trei.


Bani incasati pe seminte inexistente


Procesul conducerii COMCEREAL a inceput in 1997. In urma unor verificari si reclamatii, s-au descoperit o serie de nereguli, in special de ordin financiar. Anchetatorii au retinut ca toti cei patru au incheiat o serie de contracte fictive, cu diferite societati din tara, incasând astfel sume bune de bani pentru o marfa pe care nu o detineau sau nu o mai livrau. Astfel, au indus in eroare SC ULVEX SA Buzau, careia i-au prezentat documente false cum ca ar detine pentru vânzare anumite cantitati de floarea-soarelui. In baza acestor acte, SC COMCEREAL a obtinut un avans de peste 15 miliarde de lei de la firma buzoiana. Marfa promisa nu a mai ajuns la societatea producatoare de ulei, iar banii incasati au intrat in mare parte in buzunarele conducerii. Povestea s-a repetat cu SC GEUS COMEXIM Bucuresti care, pentru cinci tone de floarea-soarelui si o tona de soia, a platit sapte miliarde de lei. In realitate, semintele nu existau in depozitele COMCEREAL. O oferta mincinoasa de vânzare s-a facut si catre OLPO SA Podari, care a platit in avans cinci miliarde de lei pentru seminte de floare, si acestea inexistente. Cum majoritatea contractelor incheiate erau fictive, banii s-au volatizat, fara ca vreo factura sa fie inregistrata in contabilitatea societatii craiovene.


Bani la bunul plac


Tot conducerea SC COMCERAL SA Craiova, din perioada 1996-1997, a folosit dupa bunul plac banii primiti de la banca. Sumele destinate achizitionarii de grâu au fost folosite pentru cumpararea unor utilaje agricole si autoturisme, schimbându-se in acest mod destinatia imprumutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU