16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalScumpiri de 1 aprilie

Scumpiri de 1 aprilie

Majorarea, de la 1 aprilie, cu 3,8 procente a pretului gazului metan va duce la scumpiri in lant in toate ramurile de activitate.


Majorarea pretului metrului cub de gaz metan de la 1 aprilie va atrage dupa sine o serie de alte scumpiri. Incepând cu prima zi a lunii urmatoare, consumatorul va plati, in functie de distribuitor, intre 317.892 si 337.633 de lei vechi in plus pe mia de metri cubi de gaze. Astfel, cresterea cu 3,8 la suta a pretului gazului va duce la scumpiri ale produselor de baza. Spre exemplu, pentru o pâine vom fi obligati sa scoatem din buzunar cu zece la suta mai mult, o sticla de ulei va costa cu sapte procente mai mult, laptele se va scumpi cu aproximativ cinci procente, iar mezelurile cu patru.


Cu toate acestea, deocamdata, distribuitorii nu au anuntat cresteri de preturi la aceste produse. „Distribuitorii nu ne-au anuntat o crestere a preturilor acestor produse, asa ca e prematur sa vorbim despre ea. Oricum, in general, scumpirile din magazine apar cam la patru-cinci zile dupa ce au fost anuntate la nivel national“, a declarat Dan Stefanache, managerul unui magazindin Craiova. Astfel, daca pâinea se va scumpi cu 800 de lei, familiile care consuma doua pâini pe zi vor scoate din buzunar cu 50.000 de lei/luna mai mult numai pentru pâine.


Gigacaloria – peste 2 milioane in 2007


Totodata, cresterea pretului metrului cub de gaze, care va ajunge sa coste dublu fata de anul 2004, va duce la majorari de preturi in toate ramurile industriale, dar cei mai afectati vor fi producatorii de energie electrica si termica, pretul gigacaloriei urmând sa ajunga, la 1 ianuarie 2007, la peste doua milioane de lei vechi.


Craiovenii pot sta insa linistiti in ceea ce priveste pretul pentru energia termica si electrica. „Complexul Energetic CET Craiova nu planuieste sa aplice scumpiri nici la energia termica, nici la energia electrica“, a declarat Constantin Balasoiu, directorul CET 2 Isalnita.


Nici comerciantii craioveni nu privesc cu ochi buni valul de scumpiri. „O sa fie si mai rau. Chiar si acum toate produsele le avem din import, pentru ca sunt mai ieftine decât cele autohtone“, a declarat Nicolae Dinu, comerciant din Piata Centrala. Chiar daca sunt in totalitate importate (in Piata Centrala nu exista rosii si castraveti autohtoni), preturile vor creste insa si la aceste produse, cât de curând. „Preturile cresc oricum de Paste“, a spus Marga Marin, alt comerciant.


Pensionarii, printre cei mai afectati


Asezati la soare pe bancuta din fata blocului, doi pensionari discutau despre lipsurile pe care le au de indurat. „Este foarte rau ce se intâmpla. De dimineata, am auzit ca se va scumpi si curentul, nu stiu cum ma voi descurca. Pensia mea nu trece de trei milioane, doua le-am dat la intretinere, ca asta este prima grija, sapte sute de mii s-au dus pe medicamente, ca am ulcer varicos, si am mai ramas cu trei sute de mii. O zi manânc, una nu, si atunci când manânc nu-mi permit decât pâine goala si cartofi fierti“, a spus Vergica Militaru. Aceeasi pozitie o avea si partenerul sau de discutie, Leontin Marinescu, care spunea: „Dau mult de tot pe medicamente. Sufar de mai multe boli, am probleme cu rinichii, cu stomacul, cu colonul, si nu am de ales. La asta se adauga si intretinerea, am dat un milion si jumatate numai pentru caldura la un apartament cu doua camere“. Cu toate grijile, batrânii mai au timp sa se gândeasca si la altii. „Noi ne-am tot asteptat la zile mai bune. Acum duc grija celor tineri. Noi, de bine de rau, am muncit, avem o amarâta de pensie, dar tineretul de unde ajunge sa mai ia pensie, daca nici nu are unde munci? Asta este, noi am ajuns sa muncim prin alte tari, iar pamânturile noastre sunt pline de cucuta“, a mai spus Militaru.


Toamna, asteptata cu teama


Scumpirea gazului metan ii va afecta, in primul rând, pe cei care se incalzesc cu sobe pe gaz. „Am platit acum patru milioane si jumatate pentru doua sobe si un aragaz. Chiar daca s-a incalzit vremea si nu mai dam drumul la sobe, e scump si numai cu cât consuma aragazul, iar toamna vine iute si cine stie la ce facturi vom ajunge“, a spus o pensionara care a dorit sa-si pastreze anonimatul.


Multi dintre cei intrebati au fost de parere ca aceasta scumpire nu era necesara. „Eu sunt patit, am platit destul de mult pentru un singur arzator si pentru aragaz si, dupa zeci de ani de lucrat in invatamântul superior, am doar trei milioane opt sute de mii de lei pensie. Scumpirea nu era necesara, in toata Europa nu se scumpeste, dar se scumpeste la noi. Daca se scumpeste gazul, incep si pâinea, si conservele, si preparatele. Acum, ma pregatesc sa merg la tara, unde mai muncesc cu ziua ca sa ma pot descurca mai usor“, a spus Petru Stefanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS