27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj20 de angajate cersesc indemnizatia pentru cresterea copilului

20 de angajate cersesc indemnizatia pentru cresterea copilului

20 de angajate ale unei societati craiovene, aflate in concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la doi ani, au ramas in lunile noiembrie si decembrie fara banii cuveniti. Acestea au solicitat un raspuns atât de la firma unde sunt angajate, cât si de la institutiile abilitate, insa nimeni nu le-a rezolvat pâna acum problema.


Pe adresa redactiei Gazeta de Sud am primit o sesizare din partea a 20 de mamici care nu si-au primit indemnizatiile pentru cresterea copilului. Femeile dau vina pentru neprimirea banilor cuveniti pe conducerea SC Romfitex Group Line SRL, firma unde sunt angajate. Multe dintre femeile aflate in aceasta situatie au probleme financiare mari, marturisind ca traiesc din imprumuturi de la o luna la alta. Angajatele au spus ca, in fiecare luna, societatea le-a acordat banii cu intârziere sau chiar in doua, trei rate… „Din momentul in care am intrat in concediu de crestere a copilului am avut numai probleme cu cei din conducerea unitatii unde suntem angajate. Banii pentru luna octombrie i-am primit cu trei zile inainte de Craciun, in rest ii primeam in mai multe transe de câte doua, trei milioane… Banii pe noiembrie si decembrie nu i-am mai primit deloc. Am facut atunci plângere la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj, apoi la Casa Judeteana de Pensii Dolj, in subordinea careia se aflau anul trecut dosarele pentru plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Reprezentantii Casei de Pensii mi-au spus clar ca banii nu au fost virati, deoarece dosarele nu au avut toate actele necesare. Am fost aproape zilnic atât la patronii societatii, cât si la jurista institutiei, care insa au refuzat pur si simplu sa ne ofere un raspuns. Ne-au adresat doar cuvinte jignitoare si amenintari“, a povestit una dintre beneficiarele indemnizatiei pentru cresterea copilului.


Beneficiarele indemnizatiilor se pot adresa instantei


Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj au dat dreptate beneficiarelor de indemnizatii pagubite si le-au sfatuit sa se prezinte la sediul SC Romfitex Group Line SRL, pentru a intra in posesia sumelor restante. „Le-am precizat ca pentru solutionarea conflictului de munca ivit angajatii aflati in concediu pentru cresterea copilului se pot adresa instantei de judecata. Incepând din luna ianuarie 2006, societatea amintita a intrat chiar in procedura de faliment“, a mentionat Silviu Cotiga, inspector-sef ITM Dolj.


CJP Dolj are banii in cont, dar nu ii poate vira individual beneficiarelor


Angajatii CJP Dolj au precizat insa motivul real pentru care angajatele nu si-au primit banii cuveniti. „Cunoastem foarte bine aceasta societate. Oamenii ne-au facut nenumarate sesizari. Toate problemele au pornit de la greselile pe care societatea le-a facut la intocmirea dosarelor. Am descoperit ca una dintre angajate primea indemnizatie, desi nu avea vechime in munca de minimum zece luni, apoi, in cazul Mirelei Stefanescu, una dintre cele 20 de beneficiare, am descoperit ca, in locul certificatului de nastere a copilului, la dosar era anexat certificatul de casatorie al acesteia. A treia greseala facuta de reprezentantii firmei a fost ca intr-una din luni, in loc sa treaca 23 de zile lucratoare, au trecut doar 20. Am instiintat firma despre neregulile gasite si i-am sfatuit pe reprezentantii societatii sa refaca dosarele. Nici pâna in acest moment societatea nu a adus actele necesare pentru ca oamenii sa isi primeasca banii“, a precizat Costela Coanda, sefa Serviciului Stabiliri Alte Drepturi, din cadrul CJP Dolj. In plus, reprezentantii Casei de Pensii au afirmat ca au acesti bani in cont, dar ca este necesara refacerea dosarelor celor trei beneficiare, deoarece nu pot vira acesti bani individual, ci o singura data firmei respective.


Jurista firmei – revoltata de nemultumirea angajatelor


I-am contactat telefonic pe reprezentantii SC Romfitex Group Line SRL, pentru a le solicita un raspuns pe care sa il oferim celor 20 de persoane care nu si-au primit banii cuveniti. Luiza Leferman, jurista societatii, s-a aratat insa extrem de revoltata si deranjata de intrebare, considerând ca banii oamenilor sunt o problema minora. Aceasta a tinut insa sa precizeze ca, daca va gasi in ziar numelei ei si al societatii, vom avea probleme mari…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS