22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii, scoliti in acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Primarii, scoliti in acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Reprezentantii celor 111 primarii de comune din judetul Dolj se afla timp de doua zile la sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj pentru instruire privind noile dispozitii legate de indemnizatia pentru cresterea copilului. „Modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148 au provocat panica in rândul cetatenilor care nu au inteles nici pâna in acest moment ce trebuie sa faca pentru a primii banii. Sarcina primirii dosarelor si cererilor privind indemnizatiile pentru nastere trece din subordinea Casei de Pensii Dolj in cea a primariilor, pentru ca apoi Directia Pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj sa acorde banii. Primariile vor primi, verifica si inregistra cererea certificata prin semnatura si stampila de primar sau de persoana imputernicita de acesta la primaria localitatii in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta“, a mentionat Marius Simcelescu, director executiv adjunct al DDFSS Dolj.


Acte necesare


Cererea de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere in care solicitantul sa specifice ca nu realizeaza venituri impozabile, copie dupa buletinul de identitate al solicitantului, certificata pentru conformitate cu originalul si cu antetul primariei, certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita indemnizatia, livretul de familie sau certificatul de incadrare intr-un grad de handicap-copii, daca este cazul. Pe lânga toate aceste documente, solicitantul trebuie sa anexeze si acte doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului Fiscal. „Astfel, este necesar sa prezinte dovada eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat venituri cu caracter salarial, iar daca a avut mai multe locuri de munca, adeverinta de la fiecare angajator. Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sau agricole trebuie sa prezinte dovada eliberata de administratia financiara“, a precizat Marius Simcelescu.


La DDFSS Dolj se vor primi doar dosarele complete cu toate documentele justificative corespunzatoare dreptului solicitat pe baza de borderou, inregistrate insa pâna la data de 10 a fiecarei luni. Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului are obligatia de a comunica primariei de care apartine, in scris, orice modificare intervenita in situatia sa, in termen de cinci zile. Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda incepând cu luna urmatoare in cazul in care copilul este abandonat ori internat intr-o institutie de ocrotire sociala, iar beneficiarul a fost decazut din drepturile parintesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS