7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMurăturile, duşmanul de temut al bolilor

Murăturile, duşmanul de temut al bolilor

Murăturile sunt un aliment minune pentru sănătate. Puțini știu că gogonelele, castraveciorii murați, conopida, gogoșarii și varza, pe lângă faptul că dau un gust senzațional oricărui preparat, prezintă numeroase efecte benefice asupra organismului.
Prin fermentare, legumele și fructele dau naștere unor bacterii sănătoase, care contribuie la întărirea imunității și la reglararea microflorei. Mai mult decât atât, murăturile ameliorează alergiile și previn apariția cancerului, întrucât reduc inflamațiile din organism.
Este important, însă, ca murăturile să nu conțină foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apă și sare. Oțetul și zahărul sunt contraindicate.

Îmbunătățesc digestia

Murăturile ajută la digestia meselor bogate în carne și grăsimi, înmulțind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. În plus, fiindcă sunt slabe în calorii și bogate în fibre, murăturile sunt indicate din diete, întrucât pot regla greutatea corporală și preveni obezitatea.
Foarte importante pentru sistemul digestiv sunt și condimentele pe care le adăugăm la murături. Usturoiul contribuie la echilibrarea bacteriilor din organism, iar boabele de muștar previn balonarea.

Sunt probiotice naturale

Murăturile sunt o sursă naturală de probiotice, ceea ce le face ideale nu doar atunci când avem imunitatea scăzută, ci și când urmăm un tratament cu antibiotice. Murăturile protejează flora intestinală și acționează pentru sănătatea digestiei. Varza murată este unul dintre alimentele care, odată murat, capătă proprietăți probiotice și efecte curative. Mai mult decât atât, varza murată are efect anticancerigen, hepatoprotector, antioxidant și antiinflamator, așa că nu ai niciun motiv să nu o consumi din plin, în sezonul rece.

Întăresc sistemul imunitar

Murăturile sporesc imunitatea, devenind un aliat de nădejde în lupta împotriva răcelilor și virozelor de sezon. Gogoșarii permit asimilarea calciului în organism, în timp ce varza murată, bogată în vitamine și minerale, fortifică organismul și devine un energizant natural când suntem suprasolicitați.
Gogonelele sunt o sursă importantă de vitamina C și, consumate cu regularitate, previn astmul bronșic, iar sfecla roșie murată detoxifică organismul și întărește imunitatea datorită conținutului bogat în vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier și acid folic.

Varza murată elimină toxinele din organism

Varză murată, în special zeama de varză acră, detoxifică organismul, îl remineralizează, curață intestinele și previne constipația. Pentru că aduce repede o senzație de sațietate și stimulează digestia, varza murată este alimentul ideal în dietele de slăbit.
De asemenea, varza murată accelerează procesul de ardere al grăsimilor și restabilește microflora intestinală.

Murăturile protejează ficatul și reduc ulcerele gastrice

Proprietățile hepatoprotectoare ale murăturilor au fost demonstrate științific. Murăturile, în special gogonelele, sunt ideale în afecțiunile hepatice, eliminând toxinele de la nivelul ficatului.
Datorită conținutului mare de acid lactic, murăturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive. Castraveciorii murați contribuie la o digestie sănătoasă și la reglarea tractului digestiv, datorită conținutului bogat în fibre.
sursa: sfatulmedicului.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS