5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVeşti bune pentru bolnavii de cancer

Veşti bune pentru bolnavii de cancer

Viața bolnavilor de cancer din Oltenia, care au nevoie de ședințe de radioterapie, depinde de un accelerator liniar. După ani de discuții și demersuri făcute de medici care au vorbit despre problemele cu care se confruntă, Ministerul Sănătății (MS) a decis să achiziționeze un echipament de radioterapie pentru Spitalul Județean Craiova. În câteva luni, urmează să fie funcțional noul aparat, care poate salva mii de vieți. Fiind vorba de un aparat care presupune risc de radiații, este nevoie de îndeplinirea unor cerințe legate de amenajarea și utilizarea echipamentului.

Un bolnav de cancer care şi-a plătit toată viaţa asigurare de sănătate este nevoit să aștepte, uneori, și trei-patru luni până să beneficieze de radioterapie în spitalele de stat sau pe listele decontate de la privat. Dacă vrea să primească tratamentul mai repede, are o singură soluție: să plătească. Este o realitate cruntă, de care se lovesc zilnic și bolnavii din Oltenia.
În România există 21 de centre de radioterapie, dintre care şase private. În Oltenia, singurul accelerator liniar se află în Clinica de Radioterapie de la Spitalul Județean Craiova, este un aparat suprasolicitat, vechi din 2007.
În Clinica de Radioterapie Oncologică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova fac tratament zilnic peste 100 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Argeş sau Teleorman.
Numărul românilor diagnosticaţi an de an cu cancer a crescut foarte mult, iar lipsa tratamentelor noi şi carenţele din radioterapie le pun multe piedici. Așa se face că ţara noastră se situează încă pe primele locuri în Europa la mortalitatea prin mai multe tipuri de cancer.

„Sperăm ca la începutul anului viitor să avem un accelerator liniar nou, funcțional“

Având în vedere situația gravă din Oltenia, MS a decis achiziționarea unui accelerator liniar. Medicii și conducerea spitalului fac demersuri pentru montarea noului aparat. Este nevoie însă de amenajarea spațiului și de obținerea unor autorizații. Trebuie știut că radioterapia folosește radiațiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne. Tratamentul prin radioterapie poate fi utilizat cu două scopuri, curativ şi paliativ.
Dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova, este cea care în aceste zile a lucrat alături de echipa sa la dezafectarea vechiului accelerator liniar. „Șefa Secției de Radioterapie a reușit să coordoneze întreaga activitate. Urmează partea de reamenajare a buncărului. Apoi va sosi noul accelerator liniar, pe care toți pacienții din Oltenia îl așteaptă. Sperăm ca la începutul anului viitor să avem un accelerator liniar nou, funcțional. Consiliul Județean ne-a sprijinit în toate demersurile. Am reușit să dezafectăm aparatul vechi, a durat mai mult pentru că a fost nevoie de control al echipamentului din punct de vedere al radioactivității. Au fost făcute măsurători, totul este în regulă. Am parcurs etapele necesare până acum și sperăm să rezolvam cât mai repede această problemă“, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS