6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe părţi ale corpului sunt afectate de fumat

Ce părţi ale corpului sunt afectate de fumat

În afară de plămâni şi de inimă, despre care ştiţi în ce măsură sunt afectate de fumat, mai există şi alte părţi ale corpului afectate de acest obicei nociv, informează csid.ro. Vedeţi mai jos care sunt ele şi mai gândiţi-vă dacă vreţi sau nu să păstraţi acest obicei atât de nociv pentru sănătatea dumneavoastră.

Articulaţiile

Suferiţi de inflamaţii ale articulaţiilor şi de dureri din ce în ce mai supărătoare? Studiile spun că fumătorii sunt mai predispuşi să facă artrită reumatoidă şi medicaţia pentru această boală nu este suficient de eficientă la fumători, cercetătorii nu au descoperit încă de ce. Dar, după cum observaţi, este un cerc vicios din care nu aveţi cum să ieşi dacă nu vă lăsaţi de fumat. Dacă aveţi nevoie de un argument în plus, aflaţi că distrugerea articulaţiilor este un proces ireversibil, care poate duce la imobilizare. Chiar merită să continuaţi să fumaţi cu acest preţ?

Pielea

Dacă sunteţi fumător, ridurile vor apărea mult mai repede decât la celelalte persoane şi vor fi mai adânci. Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii şi poate merge până acolo încât să ajungeţi să arătaţi la 40 de ani ca şi cum aţi avea 70 şi aţi fi nefumător, fără nicio exagerare. Acest proces este, de asemenea, ireversibil şi poate duce şi la boli ale pielii, dintre care cea mai gravă este cancerul.

Ochii

Aprinderea ţigării vă dublează riscul de a suferi de degenerescenţă maculară, o afecţiune care vă distruge vederea centrală, cea de care aveţi nevoie pentru a citi, a scrie şi a vedea feţele celor din jur. În plus, studiile spun că sunteţi de trei ori mai predispus să faceţi cataractă, dacă sunteţi fumător.

Organele genitale

Este adevărat şi documentat cu numeroase studii: bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi la a suferi de disfuncţii erectile. Cu cât fumaţi mai mult, cu cât problemele se agravează. Bărbaţii care fumează au un risc mai mare de a face cancer testicular, iar femeile fumătoare au un risc crescut de a dezvolta cancer cervical.

Gingiile

Gingii sensibile, care sângerează, dureri la mestecat, respiraţie urât mirositoare sunt doar simptomele care vor duce în final la pierderea dinţilor, iar fumatul este responsabil pentru toate. Dacă sunteţi fumător, aveţi risc dublu de a avea toate aceste probleme, şi cu cât fumaţi mai mult, cu atât riscul este mai mare.

Sistemul digestiv

Ulcer, boala Crohn, polipi pe colon, pancreatită (inflamaţie a pancreasului) şi cancer de pancreas sunt doar câteva dintre bolile grave legate de digestie pe care puteți să le faceţi dacă sunteţi fumător. În plus, aveţi cu 35% mai multe şanse să faceți diabet de tip 2, care vă va afecta serios ficatul şi pancreasul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS