Peste 1.800 de medicamente au dispărut din România: Pacienții, victimele unui sistem nepăsătorBolnavi. Încruntați. Loviți de o soartă grea și umiliți de un sistem medical în care contribuie lunar cu bani. Este soarta multor pacienţi din România care de aproximativ doi ani trăiesc același calvar. Medicamente de care depinde viața lor nu se mai găsesc, în ultimii doi ani dispărând de pe piaţă în jur de 1.800. În lipsa unei reacții a autorităților, pacienții fac eforturi financiare și își cumpără medicamentele din alte țări. Cei care nu își permit, rămân condamnați la suferință. Lipsesc multe dintre medicamentele importante pentru pacienții care suferă de cancer, boli ale inimii, boli neurologice, Parkinson, epilepsie.

Pacienții din România sunt condamnați la o viață trăită pe muchie de cuțit. Viața a mii de copii bolnavi de cancer depinde în acest moment de medicamente care nu se mai găsesc în România sau se procură foarte greu. Medicii se miră cum să facă rost de tratamentele vitale pentru copiii pe care îi au în îngrijire. Soluția vine de cele mai multe ori de la voluntari și asociațiile de pacienți.

„Pacientul oncologic din România mai are un singur drept: DREPTUL SĂ MOARĂ!“, sunt vorbele unui om care și-a transformat viața într-o luptă împotriva resemnării în fața unei boli sfâșietoare, cancerul. Cezar Irimia este președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și spune că este grea lupta cu sistemul medical, care este la fel de suferind ca şi pacienții. Țara noastră se clasează pe primele locuri în Europa când vine vorba de afecțiuni grave precum cancer, hepatită, TBC, boli cardiovasculare.

Bolnavii din România au cel mai redus acces la tratament din Europa

Din cauza scăderii prețurilor medicamentelor în vara anului 2015, mulți producători refuză să mai aducă în România medicamente esențiale, iar bolnavii se chinuiesc să le găsească înlocuitoare sau să meargă în străinătate să le cumpere pe cele care au dispărut din țară. În ultimii doi ani, din România au dispărut aproximativ 2.000 de medicamente, adică un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din ţara noastră. Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament, din Europa. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS.

„Nu se găsesc citostaticele ieftine. Pacienții se chinuiesc”


Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. La noi însă, acest drept al pacienților este încălcat. În timp ce pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare, bolnavii din România sunt nevoiți să alerge din farmacie în farmacie și să treacă granițele ca să găsească tratamentul de care le depinde viața. Cu viața pe muchie de cuțit, bolnavii de cancer sunt printre cei mai afectați, fie că este vorba de adulți sau copii.

În România, în fiecare zi mor 130 de pacienți cu cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces imediat la investigații și tratamente. Femeile bolnave de cancer mamar au probleme în aprovizionarea cu unul dintre medicamentele de bază, Tamoxifen. Este vorba de un tratament hormonal care, dacă nu este administrat atunci când recomandă medicul, riscul de recidivă este foarte mare. „Nu se găsesc citostaticele ieftine. Pacienții se chinuiesc să își ia medicamentele din Bulgaria, Moldova, Ungaria. Viața multor pacienți este pusă în pericol. Am discutat cu Ministrul Sănătății pe această temă, ni s-a promis că se caută soluții. Până nu este îmbunătățită politica medicamentului, situația nu se rezolvă. Bolnavii sunt disperați. În lipsa tratamentului, boala avansează și ei nu au nici o putere să schimbe ceva“, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Nu avem acces la nici o terapie inovatoare de zece ani“

Aproximativ 500.000 de români suferă de epilepsie. Epilepsia este o boală neurologică, în care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. În Dolj, peste 2.000 de pacienți diagnosticați cu epilepsie figurează înscriși în Programul Național de Sănătate. Pacienții nu au acces la tratamente de ultimă generație. „Nu avem acces la nici o terapie inovatoare de zece ani, iar unele medicamentele uzuale, din cauza costurilor foarte scăzute, au fost retrase treptat de pe piață. Asta înseamnă deteriorarea stării de sănătate a pacienților. În urma numeroaselor solicitări venite din partea pacienților, ne-am adresat autorităților competente în vederea rezolvării acestei probleme și sistematic ne-am lovit de o lentoare în privința asumării unor decizii care se impuneau. Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, bolnavul trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. La noi însă, acest drept al pacienților este încălcat. Pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare“, susține Ileana Ștefan, președinta Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 martie 2018

Actualitate

» Renault va prezenta în august un nou crossover bazat pe platforma Dacia
» Toader despre o eventuală sesizare a CCR cu privire la revocarea lui Kovesi: Eu sunt pregătit
» Acord între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor pentru suplimentarea numărului de posturi pentru rezidenţii care au promovat examenul, dar nu ocupă niciun post
» Cod Portocaliu de inundaţii în 10 bazine geografice, inclusiv din Oltenia
» Ministrul Sănătăţii: Problema imunoglobulinelor s-a rezolvat parţial. 10.000 de doze din Austria vor intra în ţară în maximum două săptămâni
» Restricţie de 24 de ore pentru accesul camioanelor în Ungaria, începând de miercuri noapte
» Vinerea Mare a devenit zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare
» INS: Importurile de lapte bătut s-au majorat cu 17,2% în luna ianuarie
» Japonezii au descoperit cea mai rapidă metodă de pierdere în greutate
» Un avion cu 71 de oameni la bord s-a prăbușit în Nepal și a luat foc la impact
» 199 de prinderi în flagrant şi 795 de infracţiuni într-o singură zi

Local

» Tineri prinşi cu marijuana asupra lor
» Bani de la CJ Mehedinţi pentru căldura severinenilor
» DSVSA Olt a suspendat activitatea unui depozit din Slatina
» Ilovăţ, localitatea cu un kilometru de drum comunal asfaltat

Dolj

» Cum ne taxează asociația în funcție de cota-parte indiviză
» „Capcane“ pe străzile Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primarul din Ghercești, judecat în dosarul „Viza de flotant“
» Craiova: Apa potabilă, sistată temporar astăzi în zona cuprinsă între strada Victor Papilian şi strada Râului
» Craiova: Ghişeu pentru programare on-line la Direcția de Evidență a Persoanelor
» Dolj: Aproape 50 de şoferi, sancţionaţi pentru depăşirea vitezei legale
» Craiova: Prins băut la volan
» Craiova: Cursuri gratuite de limba italiană, la Biblioteca “Aman”
» Dolj: Aproape 50 de şoferi, sancţionaţi pentru depăşirea vitezei legale
» Doljean depistat în trafic cu alcoolemie record

Gorj

» Casa de Cultură, la mâna consilierilor locali
» Gorjul a primit 677 de milioane de lei pentru proiectele de infrastructură
» Finanţarea pentru stadion, aprobată
» Anchetat de poliţie pentru că a împuşcat câinele unui vecin
» Gorj: Şofer rănit grav la Peşteana
» ISU Gorj organizează Ziua informării preventive, într-o zi de marţi, 13
» Gorj: Tamponare între un tir şi un taxi lângă mall
» Gorj: Jandarm veteran de război, decedat la 93 de ani
» Gorj: Se ia apa în Târgu Jiu
» Gorj: Expoziţie de artă dedicată comemorării sculptorului Constantin Brâncuşi
» Gorj: Peste 100 de tone de bucăţi de stâncă şi grohotiş pe DN 67 D, Godeanu (VIDEO)

Mehedinţi

» Cinci studenţi, la final de stagiu de practică la Jandarmeria Mehedinți
» Acţiuni ale poliţiştilor mehedinţeni

Vâlcea

» Exerciţiu de alarmare programat miercuri în Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Sancţiuni de 6000 de lei aplicate într-o singură zi la Prundeni

Sport

» Estera face naveta ca să practice boxul și a cucerit Cupa României
» Pandurii au găsit cheia succesului

Bani & Afaceri

» Cum puteți să faceți afaceri în siguranță, în zone de conflict

Sanatate

» Bolnavii de Parkinson luptă pentru supraviețuire
» Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 95

Educatie

» Profesorii titulari, avantajați să ocupe noi posturi
» Universitatea din Craiova a deschis noua cantină

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top