27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCu un sac de datorii, Spitalul CF Craiova încearcă să reziste

Cu un sac de datorii, Spitalul CF Craiova încearcă să reziste

Cu o situație financiară dificilă, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova încercă să ofere servicii medicale de calitate pacienților
Cu o situație financiară dificilă, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova încercă să ofere servicii medicale de calitate pacienților

Spitalul Clinic Căi Ferate, altădată etalon de calitate pentru serviciile medicale craiovene, traversează de câțiva ani o perioadă grea. Plimbat între Ministerul Transporturilor și cel al Sănătății, spitalul a trebuit să reziste ani buni fără finanțare de la stat, ceea ce a dus la acumularea unor mari datorii. După ce mai mulți furnizori au amenințat că își sistează serviciile, conducerea spitalului a reușit să obțină eșalonarea datoriilor care trebuie plătite lună de lună. După mulți ani în care nu mai primise nici un leu de la Ministerul Transporturilor, anul trecut, unitatea sanitară a primit o finanțare de 2,25 milioane de lei, banii fiind destinați investițiilor în aparatură. În spital mai apar însă probleme la achiziția medicamentelor, dar și la condițiile în care sunt internați bolnavii. 

Înglotat de ani buni în datorii, Spitalul CFR Craiova încearcă să reziste. Anual, se tratează aici în jur de 3.500 de pacienți. Cei mai mulți aleg această unitate pentru profesionalismul cadrelor medicale. Faptul că spitalul a stat ani buni fără finanțare de la stat a avut însă consecințe grave asupra condițiilor în care bolnavii sunt tratați. Anul trecut, spitalul avea datorii de 2,5 milioane de lei. O mică parte din datorie a fost acoperită, restul este o povară greu de dus. „Este o situație financiară grea care vine de undeva din spate. Acum, în funcție de venituri, încercăm să plătim eșalonat datoriile, în așa fel încât să ne apropiem de scadențele normale. Trebuie știut că, până în 2013, spitalul CFR Craiova a aparținut Ministerului Transporturilor (MT) și o parte importantă din activitate se referea la siguranța transportatorilor. Apoi, în 2013, spitalul a trecut pentru un an la Ministerul Sănătății, după care, în 2014, ne-am întors la MT, unde suntem și acum. Partea de siguranță a circulației aducea venituri de un milion și jumătate de lei în fiecare an de la bugetul de stat. Liberalizarea pieței de siguranță a circulației a însemnat o scădere a adresabilității către spital, astfel că au scăzut și încasările“, explică Radu Lucrețiu, managerul spitalului CFR Craiova.

Dotarea cu aparatură, prioritate

Chirurgia este cea mai renumită secție din această unitate medicală. Aici există trei săli de operații. Cu banii pe care spitalul i-a primit anul trecut a fost dotată una dintre sălile de operație cu masă de operaţii, aparatură de anestezie, sistem de chirurgie laparoscopică, sistem de iluminare cu tehnologie LED. Totodată, a fost cumpărat și un aparat de radiologie digital. „Banii pe care i-am primit au mers în primul rând pentru achiziționarea aparaturii medicale. Am cumpărat un aparat de radiologie digital prin care pacienții pot beneficia de o expunere mult mai mică la radiații, iar calitatea imaginilor este mult mai bună. Am achiziționat și un mamograf, mai ales că un astfel de aparat mai există doar la Spitalul Județean. Am comasat mamaograful cu un sistem de puncție pentru tumorile de sân“, a explicat managerul spitalului.

Compartimente de Gastroenterologie și Ortopedie, nou-înființate

De la 1 iunie, în Spitalul CFR Craiova pacienții o să găsească două compartimente noi. Este vorba de un compartiment de Gastroenterologie și unul de Ortopedie. Fiecare are câte cinci paturi pentru internare. „Vrem ca de la 1 iunie să începem să facem internări. Am adus linie de artroscopie pentru Ortopedie, iar la Gastroenterologie am adus o linie de videoendoscopie. Le-am înființat pentru că avem adresabilitate. Până acum, cele două specialități erau numai ambulatoriu. În spital mai este nevoie de un aparat de radiologie mobil, l-am trecut pe lista de investiții, dar costă destul de mult“, susține Radu Lucrețiu.

„Aprovizionarea cu medicamente nu este cea mai bună“

Spitalul primește prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) 900.000 de lei. Cea mai mare parte din bani se duce spre plata salariilor. Unitatea mai face bani din consultațiile cu plată. Pentru că sumele obţinute nu sunt suficiente, în unitatea medicală pacienții nu găsesc toate medicamentele de care au nevoie. „Aprovizionarea cu medicamente nu este cea mai bună. Nu ne permitem achiziționarea de medicamente de top. Resursele financiare ne permit să cumpărăm doar medicamentele de bază. Acest lucru are impact asupra modului în care sunt tratați pacienții. Nu putem trata cazuri mai complexe pentru că nu avem posibilitatea financiară“, spune managerul.

Din secția ATI a rămas doar un compartiment

Spitalul CFR Craiova nu mai dispune de o secție de ATI. Există doar un compartiment în care lucrează doi medici. Mai este nevoie de încă un medic anestezist, astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții normale. „Urmează ca în perioada următoare să mai aducem un medic anestezist. Ne-am dori să mai schimbăm multe și pe partea de mobilier, să aducem aici paturi specifice unei astfel de secții. Am sacrificat însă calitatea serviciilor de cazare în detrimentul aparaturii. Am cumpărat monitoarele necesare pentru un astfel de compartiment“, a explicat Radu Lucrețiu.

Laboratorul de analize are nevoie de biolog și contract cu CAS

După ce ani buni laboratorul de analize al spitalului a fost externalizat, acum s-a reușit reintegrarea lui. Aici este însă mare nevoie de un medic biolog, astfel încât laboratorul să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și să poată oferi pacienților servicii medicale decontate de stat. „Laboratorul de analize medicale a fost o perioadă lungă de timp în afara spitalului. S-a întors în structură în urmă cu un an. Am scos la concurs un post de biolog. Încercăm să formăm echipa medicală care să ne ajute să obținem acreditarea laboratorului și apoi să facem contract cu CAS. Acum lucrează acolo un singur medic, dar serviciile nu se pot deconta. Se lucrează în mare parte analizele pacienților internați, în limita competențelor pe care le avem“, a conchis Radu Lucrețiu, managerul Spitalului CFR Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS