Hipertensiunea afectează tot mai mulți tineri

Adrian Petrișor, medic specialist în medicină internă, spune că hipertensiunea este o afecțiune frecvent întâlnită (FOTO: Arhiva personală Adrian Petrișor)


Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice. Medicii spun că din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de hipertensiune. Stilul de viață sănătos este calea sigură spre vindecare.

Hipertensiunea reprezintă creșterea valorilor presiunii arteriale. Aceasta înseamnă că sângele exercită o presiune foarte mare asupra pereţilor arteriali, ceea ce face să apară boli cardiovasculare. Hipertensiunea este destul de des întâlnită din cauza stilului de viață nesănătos, atrag atenția medicii. Există mai multe stadii ale hipertensiunii arteriale și, în general, boala se raportează la vârstă.

Este clasificată în două categorii: hipertensiunea esențială și cea secundară. Medicul Adrian Petrișor, specialist în medicină internă, explică diferențele dintre cele două. „Hipertensiunea secundară este cauzată de diverse afecțiuni, ce nu au legătură directă cu vasul și cu inima. Iar hipertensiunea esențială prezintă multe cauze. Poate să fie incriminată dieta zilnică. De asemenea, apariția acestei boli poate să țină de stilul de viață sedentar sau de anumite anomalii care pot să apară în organism, dar care nu au o cauză clară, așa cum se întâmplă în hipertensiunea secundară“, a spus dr. Adrian Petrișor.

Hipertensiunea secundară apare, în special, la tineri și este frecvent întâlnită tensiunea de cauză endocrină. Afecțiunile glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale pot determina apariția hipertensiunii.

„Majoritatea pacienților ajung la spital după ce hipertensiunea s-a manifestat ani la rând“

Medicii spun că hipertensiunea este frecvent întâlnită la români pentru că suntem unii dintre marii consumatori de sare ai Europei, iar sarea este una dintre cauzele apariției acesteia. „Trebuie să învățăm să mâncăm sănătos. În general, la noi în țară se consumă multă sare. Sunt foarte folosite produsele de genul vegeta, care au multă sare și care nu sunt sănătoase. Trebuie să facem mai multă mișcare. Suntem obișnuiți să oprim mașinile în fața locului unde trebuie să ajungem. Este bine să lăsăm mașina mai departe și să facem și mișcare. De asemenea, trebuie ținut cont de toți factorii secundari precum diabetul sau boala tiroidiană. Stilul de viață sănătos poate să normalizeze hipertensiunea arterială și asta o arată mai multe studii“, explică specialistul în medicină internă.

Hipertensiunea este cunoscută drept inamicul ascuns al sănătății, și asta pentru că nu are simptome specifice. De cele mai multe ori, pacienții resimt dureri de cap și amețeală. Iar la unii pacienți se poate manifesta ca oboseală sau ca o lipsă de aer. Pentru că nu are semne clare, pacienții ajung târziu la medic. „Majoritatea pacienților ajung la spital după ce hipertensiunea s-a manifestat ani la rând. Deși este o boală a vasului, ea afectează și inima, și ficatul. Poate să afecteze și sistemul nervos central, de aceea de foarte multe ori, în momentul în care pacientul se prezintă la medic târziu, are și complicații pentru că hipertensiunea a produs multe schimbări în organism“, a precizat dr. Adrian Petrișor.


„Vârsta de debut a hipertensiunii începe să scadă“

În cabinetele medicilor ajung în ultimul timp foarte mulți tineri care suferă de hipertensiune. Stresul, unul dintre factorii care influențează stilul de viață al tinerilor, și alimentația deficitară par să fie cauzele principale. Medicul Adrian Petrișor afirmă că, dacă acum câțiva ani se spunea că infarctul este boala adultului, în ultimul timp, realitatea arată că și tinerii au un risc crescut. Este obligația noastră ca medici să ajutăm pacientul și să vedem unde trebuie să intervenim. Pentru că hipertensiunea implică mai multe afecțiuni, trebuie să existe o colaborare permanentă între medicii specialiști. Din păcate, vârsta de debut a hipertensiunii începe să scadă din ce în ce mai mult, de aceea este bine ca oamenii să știe cât de important este să trăiască echilibrat“, a adăugat medicul.

Pacienții care au în familie părinți, bunici sau frați care au avut probleme cu inima trebuie să aibă mai multă grijă. Nu înseamnă că ei trebuie să sufere neapărat de această boală, ci doar să aibă grijă să evite apariția afecțiunii.

Obezitatea, un factor de risc

Există o legătură și între obezitate și hipertensiune. Obezitatea abdominală duce la inflamarea vaselor de sânge. Din această cauză, vasele devin rigide, iar ele trebuie să aibă o anumită elasticitate ca să moduleze presiunea sângelui. În momentul în care devin rigide și crește presiunea, se pot sparge oricând. Astfel, sângele oxigenat nu mai poate ajunge la țesuturi și atunci sângele mai puțin oxigenat poate să ducă la infarct. Pacienții pot să își măsoare ușor tensiunea cu ajutorul unui tensiometru. Se consideră că tensiunea arterială optimă este sub 120/80 mmHg. Se acceptă ca valori normale şi cele situate între 120/80 mmHg şi 139/89 mmHg. Dacă tensiunea arterială este 140/90 mmHg sau mai mult, se consideră hipertensiune arterială.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 12 decembrie 2014

Actualitate

» Un miliard de euro despăgubiri acordate de ANRP
» Craioveanca Diana Šolkotović: A preda româna în Timoc, act de pionierat și de curaj
» „Curcubeie“, de Matila Ghyka – Editura Polirom
» Craiova de altădată văzută prin ochii călătorilor străini
» Pendiuc, primarul municipiului Pitești, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
» Spaţiul aerian al Londrei a fost închis
» Percheziţii la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri
» Alaiul datinilor la Craiova
» Atenţie la carnea de porc !
» Craiova: Daruri muzicale la Biblioteca “Aman”

Local

» Ofiţer din cadrul Jandarmeriei Olt decorat de Jandarmeria Naţională Franceză
» Olt: Lucrări de introducere a reţelei de apă pe mai multe străzi din Slatina

Dolj

» A rupt stâlpul cu Mazda
» Câștigătorul iluminatului public din Craiova, anulat de CNSC
» Drumarii din Craiova, „călcați“ de procurorii DNA
» Andrei Codrescu: Românii au arătat lumii că şi-au depăşit prejudecăţile naţionaliste
» Au apărut primii brazi în Piața Mare
» Vernisaj Dan Nica la „Atelier de arhitectură“
» Moș Crăciun vine iarăși la câinii de la Breasta
» Craiova: A încercat să fure o bicicletă şi a ajuns în arest
» Dolj: A dispărut de la domiciliu
» Dolj: Doi tineri au ajuns în arest pentru mai multe furturi din locuinţe
» Dolj: Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sărbătorilor de iarnă
» Dolj: Căutat pentru furtul unor şpalieri
» 130.000 de călători au plecat de pe Aeroportul Craiova
» Primii brazi in Piața Centrală
» Fără calorifere, dar cu factură la căldură
» Craiova: 19 şoferi amendaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor
» Craiova: 250 kg de legume şi peste 200kg de peşte, confiscate de oamenii legii
» Craiova: Proiectul “Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, dedicat colindelor
» Craiova: Noi reţineri în dosarul furtului de produse petroliere

Gorj

» Fosta şefă a APIA Gorj a primit închisoare cu executare pentru fraudarea bugetului de subvenţii al UE
» Ademenea femei la false intervuri de angajare pentru a le viola
» Slujirile ierarhilor din Mitropolia Olteniei
» Gorj: Cinci pârtii de schi vor fi deschise în staţiunea Rânca
» Puşcărie pentru fosta şefă a APIA Gorj

Vâlcea

» Ediția a V-a a “Talent Show” se desfăşoară la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii
» Ultimul meci pentru handbaliști
» Elevii lui Pascu vor să încurce campioana
» România – Ungaria, derbi pe semicerc
» Baschet (m): SCM-U Craiova a pierdut şi la Sibiu
» Marian Oprea şi Aurelian Roşca, laureaţii sportului doljean
» Fotbal – Adrian Mutu ar putea evolua în China
» Liviu Răducanu, noul preşedinte al FR Polo: Am nevoie de susţinerea tuturor

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Insula
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere: Cimitirul Diavolului, un fenomen inexplicabil

Top