17.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPreoţii primesc pomană electorală

Preoţii primesc pomană electorală

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat ieri că, la nivelul conducerii PNL, s-a decis demararea proiectului de mărire a salariilor preoţilor, precum şi majorarea plafonului ajutorului la încălzire.

Vosganian a precizat că, în privinţa salarizării preoţilor, conducerea PNL a decis începerea consultărilor cu bisericile din România pentru ca preoţii „să poată fi salarizaţi în funcţie de gradul pe care îl au, la nivelul cadrelor didactice corespunzător cu gradele bisericeşti“. Ministrul economiei a explicat că se vor acorda sume mai mari ca procent pentru parohiile sărace şi mai mici pentru cele mai numeroase. „Vom propune ca această măsură să se realizeze pe parcursul mai multor ani, astfel încât să existe şi pentru bugetul statului posibilitatea de adaptare din mers a sumelor aferente“, a adăugat el.

Ministrul economiei a mai precizat şi că „Biserica va deveni un ordonator de credite bugetare, aşa cum e Ministerul Sănătăţii pentru spitale şi Ministerul Educaţiei pentru şcoli“. În acest sens, Vosganian s-a referit la permiterea, prin lege, a alocării de la buget a unor sume, astfel încât Biserica să poată avea în întreţinere orfelinate, aziluri pentru bătrâni, spitale sau aşezăminte educaţionale.

Vosganian a explicat că, deşi, în sens strict, preoţii sunt în prezent salarizaţi de la buget, este vorba despre o sumă „extrem de mică, aceasta putând fi comparabilă cu salariul minim pe economie şi doar preotul din parohiile foarte sărace primeşte un mic supliment“. Potrivit ministrului, „această sumă este mai degrabă simbolică“, iar PNL ar dori să propună bisericilor din România o formulă de salarizare care să o reia pe cea din perioada interbelică, „când salariile preoţilor erau similare cu salariile profesorilor“.

 

Ajustare de plafon pentru ajutoarele de încălzire

 

Altă măsură anunţată de ministrul economiei este cea a creşterii plafonului ajutorului pentru încălzire în acelaşi raport cu mărirea pensiilor, în aşa fel încât pensionarii care beneficiau până acum de el să o poată face şi de acum încolo. De asemenea, Vosganian a precizat şi că se va modifica regimul investiţiilor salariaţilor la fondurile private de sănătate şi de pensii.

Potrivit ministrului, în şedinţa de guvern de mâine se va discuta creşterea pragului deductibilităţii de la 200 la 500 de euro pentru pensiile private. „Noutatea este că deductibilitatea se referă nu numai la impozitul pe venit, dar şi la contribuţiile pentru asigurări sociale“, a precizat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII