19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii fură apa pentru irigaţii

Doljenii fură apa pentru irigaţii

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Sucursala Dunăre-Olt au reclamat problema furturilor de apă la întâlnirea Colegiului Prefectural de ieri.
Aceştia au declarat că fenomenul este din ce în ce mai des întâlnit şi acest lucru contribuie la scăderea eficienţei sistemului de irigaţii. Nicolae Ciobanu, şef serviciu operaţional în cadrul ANIF, a explicat că posesorii de terenuri care nu au încheiat contracte cu ANIF pentru furnizarea de apă pentru irigaţii vin frecvent cu diferite instalaţii pe care le folosesc pentru a lua apă din canalele umplute cu apă pentru beneficiarii cu contracte. „Au venit cetăţeni cu diferite pompe şi a început furtul de apă. Am făcut apel la primari şi am alcătuit echipe mixte pentru a-i prinde pe aceşti răufăcători“, a spus Nicolae Ciobanu.
Ciobanu a adăugat că la randamentul scăzut al sistemului de irigaţii contribuie şi precipitaţiile din ultima vreme, proprietarii de terenuri refuzând să mai dea bani pentru apa folosită la irigaţii. Potrivit acestuia, reumplerea canalelor de irigaţii cu apă implică mărirea cheltuielilor energetice.

Irigaţii cu apă furată, la modă printre doljeni

Un semnal de alarmă a fost tras şi de prefectul Nicolae Giugea, care a catalogat furturile de apă pentru irigaţii drept ultima modă în agricultura din judeţ. „S-a băgat apă pe canal şi a fost un lucru bun, dar există un lucru şi mai bun, să dai pe apă zero lei, să furi apa. Asta e la modă în agricultura doljeană. Vom fi alături de dumneavoastră, pentru combaterea acestui fenomen“, a spus prefectul Giugea. Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii ANIF, în prezent, din cele 76.000 de hectare care ar putea fi irigate în Dolj au fost contractate de proprietarii de terenuri membri în Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii doar 37.000 şi doar 7.500 de hectare au fost irigate efectiv.         

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU