18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal la mătură

Scandal la mătură

Interviurile pentru angajarea de măturători la Salubritate vor fi reluate în urma valului de contestaţii înregistrate după concursul de săptămâna trecută

Salubritatea craioveană va relua concursul organizat la începutul săptămânii trecute pentru angajarea de măturători. Pentru cele 156 de posturi s-au prezentat 515 candidaţi, atraşi de o muncă pentru care ar primi un salariu net lunar de circa 600 de lei, la care se adaugă, în fiecare lună, bonuri de masă de încă aproximativ 200 de lei. În condiţiile în care concurenţa a fost acerbă – aproape patru candidaţi pe un post de măturător -, era de aşteptat să apară şi nemulţumirile. Iar acestea nu au fost deloc puţine, 85 de contestaţii înregistrându-se în urma acestui concurs.

Angajări cu iz politic?

Interviurile de angajare pe posturile de măturător la Salubritate au generat multe controverse, unele chiar cu iz… politic. Au existat voci potrivit cărora concursul ar fi fost politizat, în sensul că primari PDL din comune apropiate Craiovei ar fi înaintat managerului pedelist de la Salubritate liste cu cei pe care acesta să-i angajeze. În schimbul acestui job, cei angajaţi ar fi promis că or să voteze pe cine trebuie, atât ei, cât şi membrii cu drept de vot ai familiei lor.
„Când sunt depuse atâtea contestaţii, e clar că lucrurile nu au stat tocmai în regulă la acest concurs şi s-a dispus reluarea lui. Am înţeles că au apărut între cei admişi foarte multe persoane din afara Craiovei, în condiţiile în care prioritate ar fi trebuit să aibă cei disponibilizaţi şi cei care au domiciliul în municipiu. Dacă altele au fost interesele la acest concurs, ar trebui să răspundă cineva“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Flavius Sirop, manager public şi director general la SC Salubritate Craiova SRL, neagă orice acuzaţii de politizare a concursului: „Sunt speculaţii deplasate, pe care nu vreau să le comentez. În nici un caz nu a fost însă vorba de angajări pe criterii politice. Au avut prioritate la angajare cei care au mai lucrat la noi, dar au fost disponibilizaţi şi în acelaşi timp s-au dovedit oameni serioşi şi nu ne-au făcut probleme. Asta nu înseamnă doar că nu au fost sancţionaţi, ci şi că şi-au făcut treaba, fără a încerca să tragă chiulul“.
În ceea ce priveşte domiciliul celor angajaţi, directorul general Sirop a recunoscut că au fost selectaţi şi oameni care nu sunt din Craiova, susţinând însă că nu putea să pună condiţii de domiciliu la angajare: „La interviu nu am ţinut cont dacă au sau nu  buletin de Craiova. Ar fi chiar o discriminare din partea noastră să punem o asemenea condiţie“.

Concurs repetat
marţi, 13

După valul de nemulţumiri iscat în urma concursului de săptămâna trecută, conducerea SC Salubritate Craiova SRL a decis ieri să reia selecţia măturătorilor. „Din cauza numărului mare de contestații depuse, dar și a unor erori în procedura de preselecție a lucrătorilor sezonieri, am decis să reluăm interviurile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune legată de corectitudinea angajărilor“, a anunţat ieri Flavius Sirop, directorul general al Salubrităţii.
Potrivit unor surse din cadrul firmei de salubrizare, eroarea de procedură era legată de faptul că membrii comisiei de examinare n-ar fi semnat un document privind… prezenţa lor la intervievarea candidaţilor!
Drept urmare, de astăzi, de la ora 9.00, cei interesaţi să muncească la mătură vin din nou la interviu. Primăria Craiova a pus de această dată nişte condiţii. Concursul de angajare să se încheie cel târziu mâine, pentru ca joi să se ştie cine sunt viitorii angajaţi, iar aceştia să fie deja, de luni, la măturat pe străzile Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS