7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii, în prag de grevă

Studenţii, în prag de grevă

După dascăli, studenţii sunt şi ei nemulţumiţi de felul în care îi tratează guvernanţii şi ameninţă cu greve şi mitinguri. Ei susţin că un student nu poate trăi cu 200-300 de lei pe lună, bani din care trebuie să îşi plătească masa, cazarea şi să îşi cumpere cărţi şi haine. Uniunea Naţională a Studenţilor din România a cerut guvernului să dubleze valoarea burselor, astfel încât acestea să ajungă la nivelul salariului minim pe economie, şi să majoreze subvenţia pentru cazare şi cămine cu 10%.
Refuzul guvernanţilor i-a făcut pe aceştia să treacă la ameninţări cu greva şi proteste în stradă. „Trebuie să facem ceva. Poate fi vorba de grevă, de mitinguri. Nu cerem nişte burse care să le asigure studenţilor un trai în lux. Să fie egale cu salariul minim pe economie ca să poată supravieţui. Şi bursele sociale sunt mici, iar pentru studenţii care vin din mediul rural aceasta este singura sursă de venit. Unii dintre ei sunt orfani sau părinţii sunt foarte săraci şi nu-i pot ţine în facultate“, a explicat Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova.
Cele mai mici burse care le revin studenţilor sunt cele sociale şi sunt de 100-150 de lei pe lună. Studenţii mai primesc burse de merit – 250-350 de lei pe lună – dacă au media semestrială de minimum 9,60. Bursa de performanţă se acordă celui mai bun student de la fiecare specializare, care trebuie să aibă medii mai mari de 9,70 şi să fie premiat la concursuri naţionale sau internaţionale, cu lucrări de specialitate publicate şi implicat în cercetare. Valoarea ei este de 300-400 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII