17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMoţiuni electorale

Moţiuni electorale

Parlamentarii români ne-au oferit în aceste zile noi episoade din serialul de comedie horror numit „Politichia românească“. De această dată, am fost martori la o vânătoare de guvernanţi liberali lansată de PSD şi PD-L. În Camera Deputaţilor şi în Senat, social-democraţii au reuşit să obţină adoptarea a două moţiuni simple, având ca subiecte problemele din educaţie şi din agricultură. Nu insist asupra conţinutului acestor moţiuni. Subliniez doar ipocrizia social-democraţilor. După ce au susţinut guvernul PNL şi au participat indirect la conducerea ţării, acum, în prag de alegeri parlamentare, lansează o ofensivă puternică împotriva foştilor parteneri. De fapt, dacă ne gândim că PSD deţine controlul asupra unor funcţii importante în diferite structuri guvernamentale centrale şi mai ales locale, conform alianţei neoficiale pe care au avut-o cu PNL, putem spune că moţiunile depuse de acest partid vorbesc despre un eşec la care social-democraţii au fost complici. O complicitate confirmată şi de susţinerea oferită până de curând, de parlamentarii PSD, guvernului PNL. Era însă momentul ca alianţa PSD-PNL să înceteze. Cum spuneam, se apropie alegerile parlamentare, poporul are nevoie de pâine şi de circ. PSD a adus circul moţiunilor, guvernul PNL va fi obligat să facă rost de bani pentru pâine, adică de bani pentru acordarea de majorări la pensii, salarii sau subvenţii.

Democrat-liberalii şi-au încercat şi ei norocul în Cameră cu o moţiune simplă, având ca subiect educaţia. Prea târziu! Moţiunea lor a fost respinsă, iar PD-L rămâne fără vreun beneficiu politic în urma acestui demers. Între timp, PSD foloseşte din plin avantajul obţinut în urma trocului încheiat cu PNL la Palatul Victoria şi pozează în salvatorul celor săraci. Forţează un guvern de dreapta să adopte măsuri de stânga. Votanţii de tradiţie ai PSD, pensionarii, vor fi alimentaţi cu o majorare de 20% a punctului de pensie începând cu 1 octombrie. Evident că, la vot, pensionarii se vor îndrepta iarăşi către PSD. Nu mai contează că rezolvarea reală a problemei majorării pensiilor este în seama guvernului PNL, obligat să facă rost de bani. Tot aşa cu celelalte măriri de salarii sau subvenţii. PSD profită de marea discordie din rândul forţelor politice de dreapta şi încasează bonusuri pe care, cu siguranţă, le va folosi în apropiata campanie electorală.

Dacă nivelul de trai din România ar fi egal cu cel din Germania sau din Franţa, cred că ne-am putea permite luxul să privim cu o anumită relaxare la aceste jocuri politice. Însă, în România se trăieşte deocamdată prost. Manevrele politicienilor ne afectează profund viaţa. Totuşi, aceşti politicieni mizează pe un lucru anume – ignoranţa alegătorilor. Modelul utilizat de PSD este cel mai bun exemplu. Oferă-le măriri salariale, promite-le bani, transformă-i în dependenţi de banii de la buget! Te vor vota! Dintotdeauna omul şi-a dorit să obţină bani fără să depună eforturi, iar dacă banii ăştia vin de la bugetul de stat, adică de la alţii, cu atât mai bine. PSD a înţeles foarte bine această lege nescrisă a istoriei umane şi o respectă fără ezitare. Contează prea puţin că este un demers imoral…

Totuşi, există o firavă speranţă, votul uninominal. De această dată, vom alege nu între liste, ci între candidaţi individuali. Poate că vom găsi printre ei, indiferent de partidul din care provin, oameni de bun-simţ care cu adevărat doresc să ne reprezinte cu cinste şi dreptate, oameni pentru care politica reprezintă o încununare a carierei profesionale şi nu oportunitatea de a ieşi dintr-un anonimat mizerabil, oameni care au suficientă avere şi probitate morală pentru a nu jefui avutul public… Poate…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII