7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCozonac „Steaua Crăciunului“, ideal pentru masa de Crăciun

Cozonac „Steaua Crăciunului“, ideal pentru masa de Crăciun

Dacă vreţi să impresionaţi cu adevărat invitaţii pe care îi veţi avea la masa de Crăciun, această reţeta este una perfectă. Se numeşte „Steaua Crăciunului“, iar pe lângă gustul delicios, va arăta foarte bine pe masă.

Ingrediente: 1 ou + 1 galbenuş, 1/2 linguriţă sare, 1 plic drojdie uscată, 150 ml. lapte, 150 gr. zahăr, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom, 100 gr. unt, aproximativ 500 gr. făină pentru cozonac.

Mod preparare: Prima regulă importantă a reuşitei preparării cozonacilor este ca toate ingredientele să fie aduse la temperatura camerei, iar pentru aceasta vor fi ţinute în bucătărie (sau într-o cameră calduroasă) încă din ziua anterioară. Tot cu o seară înainte, ouăle se sparg într-un castronel şi se mixează împreună cu sarea, apoi se lasă deoparte până în momentul preparării (eu le-am ţinut şi 24 de ore, fără a se altera sau a creea probleme organismului).

Când se începe prepararea propriu-zisă, ingredientele se pregătesc astfel:
– făînă se cerne într-un castron încăpător;
– untul se topește, apoi se lasă la răcit, până când devine călduț (nu rece, nu fierbinte);
– 100ml de lapte se pun la fiert împreună cu zahărul și coajă de lămâie și se păstrează pe foc până când zahărul se topește; se lasă până când devine călduț, moment în care se adaugă esență;
– drojdia se presară peste 50ml lapte călduț și se amestecă până se dizolvă complet.

Drojdia dizolvată în lapte se toarnă într-o gropiță formată în centrul făinii, se acoperă cu puțină făină și se lasă deoparte 20 de minute. Peste făină se adaugă ouăle, siropul cu lapte și untul topit, toate călduțe. Temperatura ingredientelor lichide este foarte importantă, deoarece de ea depinde creșterea cozonacului; dacă vor fi reci sau fierbinți vor inhiba efectul dorit al drojdiei asupra făinii. Aluatul se frământă în jur de 5-10 minute, până când devine elastic (dacă se apasă cu degetul, aluatul revine imediat și nu rămâne gaură). Se aşază într-un castron mare, se acoperă cu un prosop curat și se aşază într-un loc cât mai călduros și ferit de curenți de aer rece. Eu l-am așezat pe un fund de lemn și, împreună cu acesta, pe aragaz, în timp ce cuptorul a mers pornit, pe cea mai mică treaptă. Se lasă la crescut, timp de 2 ore (în prima ora crește destul de puțin, dar în a două ajunge să se dubleze). Când aluatul a crescut îndeajuns, se împarte în două bucăți, iar prima se întinde foaie rotundă, direct pe hârtia sau planșă de copt.
Dacă nu se obține un cerc, formă poate fi dată decupând-o cu ajutorul unui platou rotund sau cu inelul detașabil al unei forme de tort de 28 de cm. Peste foaia obținută se întinde Nutella, astfel încât o margine de 1 cm. să rămână fără crema. Foaia cu Nutella se acoperă cu o altă foaie, de dimensiuni similare și se presează ușor între ele, pe marginea lăsată fără crema. Cu ajutorul gurii unui pahar se presează mijlocul aluatului întins, pentru a marca centrul acestuia, respectiv zona în care acesta nu trebuie tăiat.
Folosind un cuțit cu rola (cuțit pentru pizza) se împarte cercul de aluat în 16 sectoare, astfel: întâi se împarte în sferturi, apoi fiecare dintre acestea în alte 4 părți egale. Când toate cele 16 sectoare sunt tăiate se ia o bucată de aluat și se răsucește de 2 ori într-o direcție. Alegând sensul acelor de ceasornic sau cel trigonometric se continuă răsucitul, bucată cu bucată, astfel încât vecină bucății anterior lucrate să fie răsucită invers decât această. Foaia de copt se transferă în tavă mare a cuptorului, cozonacul se acoperă cu un prosop și se lasă încă 30 de minute la crescut. Înainte de a se introduce în cuptorul preîncălzit, cozonacul se unge cu o pensula înmuiată într-un ou amestecat cu o lingură de lapte.
Pentru a evita întinderea cremei peste aluat, se vor unge numai zonele de aluat, nu și cele cu crema. Cozonacul se coace la foc mare, în partea de sus a cuptorului, timp de 30 de minute.

Sursa: bucatariacaseinoastre.blogspot.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS