19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinScrisoarea despre Dumnezeu a lui Albert Einstein s-a vândut pentru 2,9 milioane de dolari

Scrisoarea despre Dumnezeu a lui Albert Einstein s-a vândut pentru 2,9 milioane de dolari

O scrisoare scrisă de Albert Einstein, în care renumitul fizician şi-a expus concepţia despre Dumnezeu şi despre sensul vieţii, a fost vândută la licitaţie cu 2,9 milioane de dolari, potrivit www.bbc.com.
Omul de știință care a câștigat Premiul Nobel, la vârsta de 74 de ani, a scris o notă de o jumătate de pagină filosofului german Eric Gutkind ca răspuns la una dintre lucrările sale. Este văzută ca o declarație-cheie în dezbaterea dintre știință și religie.
„Această scrisoare remarcabil de sinceră, privată, a fost scrisă cu un an înainte de moartea lui Einstein și rămâne expresia cea mai completă a vederilor sale religioase și filozofice”, afirmă o declarație a lui Casei de licitaţii Christie’s, care consideră că este un record, având în vedere că, iniţial, manuscrisul fusese estimat la jumătate din sumă.

Din epistolă, reiese că autorul teoriei relativităţii respingea, cu un an înainte să moară, orice credinţă religioasă.

”Cuvântul ‘Dumnezeu” nu este pentru mine altceva decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive”, scria Albert Einstein în document.

„Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, a adăugat omul de ştiinţă în misiva sa de o pagină şi o jumătate adresată filosofului german.

În scrisoarea sa, autorul teoriei relativităţii, decedat la vârsta de 76 de ani, nu scuteşte nici iudaismul.

„Pentru mine religia evreiască este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiţii primitive”, scria el. Poporul evreu, căruia voluntar îi aparţin şi cu care am o afinitate profundă în ceea ce priveşte mentalitatea, nu are pentru mine calităţi diferite de toate celelalte persoane”, explică Einstein, subliniind că nu crede în noţiunea de „popor ales”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS