20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSuperstiţii legate de sărbătoarea de Paşte

Superstiţii legate de sărbătoarea de Paşte

(Foto: telem.ro)
(Foto: telem.ro)

Un articol publicat pe portalul webcultura.ro aduce în atenţie câteva dintre superstiţiile născute de-a lungul timpului în popor în legătură cu sărbătoarea de Paşte.

Potrivit credinţei populare, lumânarea cu care este adusă Lumina în casă în Noaptea Învierii are puteri binefăcătoare și nu trebuie aruncată. „Atunci când ești încercat de necazuri sau boală, o rugăciune spusă după aprinderea acestei lumânări te va ajuta”, spun bătrânii din satele României.

Aceeași tradiție spune că atunci când vă întoarceţi acasă de la slujba de Înviere trebuie să atingeţi clanța ușii sau o bucată de fier rece: se spune că mâinile nu vor mai asuda tot anul și astfel veţi avea spor la muncă.

În dimineața de Paște este bine să vă spălaţi pe față cu apa în care aţi pus un ou roșu, o monedă și o frunză de urzică. Datina spune să dați cu oul roșu peste obraz, zicând: “Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paște; să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștilor”. Tradiția populară dictează că atunci când se dau cu banul pe față, băieții spun “să fiu mândru și curat ca argintul”, iar fetele “să trec la joc din mână-n mână, ca și banul”, “să fiu ușoară ca și cojile de ouă, care trec plutind pe apă”. În unele regiuni, în lighean se pune și o crenguță de busuioc, existând credința că persoana care folosește apa respectivă fi onorată ca busuiocul.

De asemenea, potrivit credinţei populare, copiii născuți în ziua de Paște sunt binecuvântați de Dumnezeu și vor avea parte de noroc și lumină în viață.

În ceea ce priveşte vremea de Paşte, se spune că dacă în ziua de sărbătoare plouă și este frig, acestea sunt semne ca va fi vreme urâtă până în ziua de Rusalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS