20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDuşmanii fertilităţii

Duşmanii fertilităţii

A face un copil pare la îndemâna oricui, însă o nouă viață nu se poate plămădi în orice condiții. Fertilitatea ambilor parteneri este influenţatăîn mod dramatic de anumiți factori.

Site-ul sfatulpartinilor.com prezintă cei mai importanți factori care afectează fertilitatea.
   
Vârsta
Nu puteți face nimic cu privire la vârsta pe care o aveţi, dar puteți lua în considerare vârsta dumneavoastră și a partenerului în cazul în care vă bate gândul să mai faceţi un copil și nu sunteţi chiar la prima tinerețe.
Conform studiilor de specialitate realizate periodic pe această temă importantă, numai 20% din persoanele intervievate știau că fertilitatea femeilor începe să scadă când ele sunt la începutul vârstei de 30 de ani și procesul se accelerează, deci șansele de procreere după 35-40 de ani sunt semnificativ reduse (uneori chiar total). Numai 9% dintre bărbații chestionați au știut că fertilitatea bărbaților scade după vârsta de 45 de ani. În afară de scăderea fertilității, există un risc crescut de complicații la naștere, pe care mamele în vârstă îl prezintă. În concluzie, un copil făcut la vârste înaintate este o alegere ce presupune riscuri pentru toate persoanele implicate, chiar și în cazul unei sarcini și nașteri fără probleme, inclusiv cele ce țin de viața lui emoțională, psihologică, cu părinți în vârstă, cu tot ce înseamnă acest lucru.

Greutatea
Fertilitatea, atât la bărbați, cât și la femei, depinde substanțial de greutatea persoanei. Dacă sunteţi supraponderal sau obez ori dacă aveţi greutatea sub medie, puteți avea tulburări metabolice ce afectează fertilitatea. Pentru o femeie supraponderală, este mai dificil să ducă sarcina, iar aceasta poate avea și complicații. În plus, sănătatea fătului poate fi afectată atunci când se dezvoltă într-un trup supraponderal. Un copil născut de o femeie supraponderală are șanse mari să devină și el supraponderal la maturitate.
Obezitatea afectează ovulația și echilibrul hormonal, deci procesul de a rămâne gravidă poate dura mai mult la o femeie supraponderală decât la cele cu greutate corporală normală.
Obezitatea este asociată și cu sindromul ovarelor polichistice, o cauza comună a infertilității.
Tot obezitatea mamei crește perspectiva pierderii sarcinii.
Femeile supraponderale sau obeze care mai și fumează prezintă un risc de a naşte un copil cu malformație cardiacă de două ori mai mare decât femeile cu greutate normală și care nu fumează.
   
Fumatul
Toată lumea știe că fumatul dăunează grav sănătății. În plus, acesta nu doar că scade fertilitatea și crește, implicit, intervalul de timp dedicat conceperii copilului, dar femeile care fumează pot intra mai devreme la menopauză. În acest caz, posibilitatea de a avea un copil născut de ele devine istorie. Atenție şi la fumatul pasiv! Este aproape la fel de periculos ca și cum aţi fuma dumneavoastră, deci aveţi grijă în ce mediu staţi dacă vreţi să concepeţi un copil.
 
 Alcoolul
Nu s-a dovedit științific prin probe concrete cât alcool se poate consuma fără a fi afectată fertilitatea femeilor și a bărbaților. Cauza este dificultatea oamenilor de a fi onești cu privire la cât beau într-o zi. Dar studiile de care dispunem până în prezent arată clar că, atunci când se consumă alcool cu regularitate, fertilitatea este afectată, crește timpul dedicat conceperii copilului și scad șansele de a naște un copil viu și sănătos. Institutul de Cercetare Medicală și Sănătate Națională le recomandă femeilor care încearcă să rămână gravide să nu consume deloc alcool, iar bărbaților care sunt în aceeași situație să nu depășească un pahar mediu de alcool slab pe zi.
   
Timpul potrivit pentru contact sexual
Pare evident, dar a face sex când femeia este în perioada cea mai fertilă ajută foarte mult când ea doreşte să rămâne gravidă. Probabilitatea de a rămâne gravidă crește semnificativ dacă aveţi contact sexual în cele trei zile dinaintea ovulației. Așadar, între un ciclu menstrual și altul, dacă totul este în regulă cu sănătatea și vârsta ambilor parteneri, există doar o „fereastră“ de trei zile în care puteți rămâne gravidă.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS