6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinScanner medical revoluţionar

Scanner medical revoluţionar

Oamenii de ştiinţă israelieni au dezvoltat un tip nou de scanare medicală, care este mult mai eficient în depistarea cancerului de sân decât aparatul cu care se realizează în prezent mamografiile. Noul aparat are capacitatea de a detecta prezenţa tumorilor la nivelul sânilor fără să fie nevoie de radiaţii, folosind pentru scanare doar raze infraroşii şi energie termică. Cercetătorii de la centrul Real Imaging din Israel, inventatorii noului aparat de scanare, au descoperit că femeile care suferă de cancer de sân „emit“ la nivelul epidermei semnale speciale, pe care aparatul le detectează fără să fie nevoie să intre în contact cu pielea. „Mamografia este o tehnologie depăşită, care presupune analizarea rezultatelor scanărilor făcute cu raze X. Această metodă nu este însă prea eficientă în detectarea cancerului de sân la femeile mai tinere de 50 de ani, astfel că descoperirea oamenilor de ştiinţă israelieni este de importanţă majoră pentru medicină“, a explicat profesorul Eugene Libson, radiolog la Centrul Medical Universitar Haddasah din Ierusalim.
Descoperirea revoluţionară se datorează în mare parte contribuţiei financiare a doi oameni de afaceri britanici, David şi Simon Reuben, care au investit 11 milioane de lire sterline în munca de cercetare a institutului israelian, după ce o rudă apropiată lor s-a îmbolnăvit de cancer mamar.
Într-un studiu clinic la care au participat peste 2.500 de persoane, noul aparat a dovedit o eficienţă de 92 la sută în depistarea cancerului mamar la femei, un procent ce depăşeşte semnificativ eficienţa de 80 la sută a mamografelor „tradiţionale“ care folosesc raze X. Rezultatele studiului clinic vor fi publicate în cea mai importantă revistă de specialitate în domeniul radiologiei, în timp ce testele propriu-zise, la care vor lua parte alte 2.500 de femei, se vor derula anul viitor, în cele mai mari spitale din Londra, Barcelona şi Paris. Dispozitivul medical urmează să primească autorizarea din partea Uniunii Europene până la sfârşitul acestui an, pentru a putea fi utilizat în Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS