14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCriza celui de-al şaptelea an

Criza celui de-al şaptelea an

Deşi se spune că după şapte ani orice relaţie traversează o perioadă de criză, se pare că lucrurile nu stau deloc aşa, iar romantismul este la fel de viu ca în prima zi. Mai mult chiar, din câte se pare, „efectul Romeo şi Julieta“ se poate păstra de-a lungul timpului, fără a condamna partenerii la a se resemna cu o relaţie practică şi prietenească. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California şi dat publicităţii de revista Review of General Psychology. Potrivit studiului, în ciuda trecerii implacabile a timpului, cuplurile pot păstra intact romantismul de la început, descris de cercetători ca fiind un amestec de intensitate, implicare şi chimie sexuală. Tot ce trebuie este să depună un pic de efort în acest sens.

Timpul nu ucide romantismul

„Presupunerea că timpul ar ucide dragostea romantică poate pune în pericol chiar şi decizia oamenilor de a se căsători“, sunt de părere autorii studiului. Această presupunere este însă greşită, cred cercetătorii, după ce au analizat 25 de studii despre raporturile sentimentale, studii realizate pe un eşantion de 6.000 de persoane implicate în relaţii scurte sau lungi. De asemenea, oamenii de ştiinţă au analizat alte studii realizate pe tineri amatori de aventuri de o noapte, precum şi pe persoane trecute de prima tinereţe şi care erau căsătorite de peste zece ani. Altfel spus, ideea că timpul este ucigaşul iubirii romantice este fructul unei erori: oamenii au tendinţa să creadă că iubirea şi pasiunea sunt unul şi acelaşi lucru. Însă, chiar dacă aceste două aspecte au unele caracteristici în comun, iubirea pasională include şi un important element obsesiv. „Iubirea romantică are intensitatea, implicarea şi chimia sexuală a celei pasionale, însă lipseşte componenta obsesivă“, este de părere Bianca Acevedo, coordonatoarea studiului.  Iubirea pasională sau obsesivă „include sentimente de nesiguranţă şi anxietate. Acest tip de iubire apare în relaţiile mai scurte, nu în cele de durată“, a mai precizat cercetătoarea.  

Un pic de efort

Însă, şi veştile bune au un aspect negativ. Pericolul este că, ştiind că romantismul poate dura, cuplurile mai liniştite, care până acum îşi considerau relaţia ca fiind destul de bună, pot realiza că în acest fel pot pierde ceva destul de important. Şi, tocmai din acest motiv, să înceapă să îşi privească relaţia cu partenerul-prieten cu alţi ochi. De altfel, potrivit studiului, cuplurile care se consideră mai romantice sunt şi cele care sunt mai mulţumite de propria relaţie, în comparaţie cu persoanele implicate într-o relaţie „amicală“ şi fără emoţii. În opinia specialistei, în cazul partenerilor „prieteni“ avem de-a face cu un compromis inutil într-o relaţie.
„Cuplurile ar trebui să lupte pentru o relaţie plină de emoţii. Chiar dacă doi oameni sunt împreună de mult timp, iar acum ar vrea să se întoarcă înapoi pentru a recupera romantismul din primii ani, ei ar trebui să ştie că acest obiectiv poate fi îndeplinit. Însă, pentru asta este nevoie de energie şi implicare“, a mai spus Acevedo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS