14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Megamemoria lumii

În cazul în care aveţi impresia că sunteţi sufocaţi de informaţie, staţi liniştit, se poate şi mai rău. Potrivit unui studiu prezentat de cotidianul italian La Repubblica, dacă toate informaţiile existente ar fi stocate în CD-ROM-uri, s-ar forma o coloană care ar depăşi distanţa de la Pământ la Lună. Memoria umanităţii, fie că este vorba de informaţiile stocate în cărţi sau computere, pe casete sau DVD-uri, discuri de vinil şi CD-uri sau orice alt mediu de stocare posibil, este de 295 esabyte, adică 2,95 urmat de 20 de zerouri, potrivit unui calcul care foloseşte byte-ul (bitul – n.r.) ca unitate de măsură a informaţiilor stocate în computere. Dacă un bibliotecar imaginar din era digitală ar salva aceste date pe un compact disc, a cărui grosime nu depăşeşte 1,2 milimetri, şi ar forma o coloană, s-ar pomeni la o distanţă de 500.000 de kilometri faţă de Pământ.
Studiul dat publicităţii de Science Express este primul care a încercat să cuantifice abilitatea omenirii de a gestiona informaţia. „Trăim într-o lume în care economiile, libertatea politică şi creşterea culturală depind tot mai mult de capacităţile tehnologice“, a explicat coordonatorul studiului, Martin Hilbert de la University of Southern California. Alături de Priscila Lopez, de la Open University of Catalonia, Hilbert s-a bazat în studiul său pe trei obiective: câte informaţii sunt stocate în lume, câte sunt trasmise prin mijloacele de comunicare şi câte informaţii pot fi procesate. Timp de două decenii, între anii 1986-2007, cercetătorii au analizat 60 de tehnologii analogice şi digitale.

Evoluţia informaţiei

Astfel, s-a constatat că anul 2002 poate fi considerat începutul erei digitale. Acesta a fost primul în care capacitatea de stocare digitală (computere, telefoane, CD-uri etc.) a întrecut-o pe cea analogică (cărţi, ziare, casete video). Stocarea digitală a cunoscut o creştere exponenţială, iar cinci ani mai târziu, în 2007, 94% din toată memoria era stocată digital.
În 1986, umanitatea dispunea de un total de 2,6 esabyte de informaţii (2,6 urmat de 18 zerouri), în 1993 se ajunsese la 15,8, în 2000, la 54,5, şi în 2007, la 295. În 1986, informaţiile, sunetele şi cuvintele din lume erau stocate pe mai puţin de un CD pentru fiecare individ, în 1993 se ajunsese la patru CD-uri, în  2000, la 12 CD-uri, şi în 2007, la 61 de CD-uri. Însă, oricât de impresionante sunt evoluţiile stocării, transmiterii şi procesării informaţiei, ele sunt infime faţă de capacităţile lumii naturale.
„Prin comparaţie cu natura, suntem nişte bieţi ucenici. Singura diferenţă este că, deşi natura are o mărime mult peste capacitatea umană de înţelegere, ea rămâne relativ constantă. În schimb, capacităţile omenirii de procesare tehnologică cresc exponenţial“, a explicat Hilbert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS