20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVacanţa de dincolo de afişul turistic

Vacanţa de dincolo de afişul turistic

Dincolo de obiectivele turistice frumoase se pot ascunde multe pericole, dar şi lucruri inedite. Există ghizi voluntari care vă pot îndruma către cele mai neaşteptate locuri. În vacanţă trebuie să fiţi precauţi cu bunurile dumneavoastră.

Când spui Paris, Roma, Barcelona sau Amsterdam atunci când este vorba despre vacanţă, automat îţi vin în minte principalele obiective turistice ale fiecărui oraş. De cele mai multe ori, din dorinţa de a vizita şi fotografia cât mai multe locuri, pierdem adevărata atmosferă a unui oraş, întorcându-ne acasă cu informaţii, fotografii şi chiar amintiri pe care am fi putut să le acumulăm doar accesând un site sau citind un ghid turistic pe canapeaua de acasă. Şi de aici vin întrebările: cum putem să cunoaştem cu adevărat un oraş? Cum putem să înţelegem mai bine stilul de viaţă al localnicilor şi cu ce informaţii în plus ne putem întoarce acasă pentru a avea ce povesti celor dragi?

La ce trebuie să fiţi atenţi când plecaţi în vacanţă

Încercaţi să fiţi foarte atenţi la bagaje; în momentul în care părăsiţi aeroportul, nu alegeţi mijloacele de transport în comun, deoarece puteţi fi o pradă uşoară pentru hoţi. Cel mai bine este să luaţi un taxi. Dar şi în acest caz trebuie să fiţi precauţi. Nu vă urcaţi decât în taximetre ale unor firme specializate. Nu acceptaţi să vă urcaţi într-o maşină doar pentru că un şofer este insistent. De multe ori, hotelurile şi chiar proprietarii unor locaţii de închiriat oferă astfel de servicii contra cost, precum şi serviciul de transfer la/de la aeroport. Dacă nu aveţi această alternativă, puteţi apela la serviciile de informaţii din aeroport, care vă pot oferi recomandări şi indicaţii.
În cazul în care căutaţi un hotel, evitaţi-le pe cele foarte ieftine, deoarece acestea sunt situate în zone rău famate. Iar când vă alegeţi camera, încercaţi să alegeţi una între etajele 2 şi 8, deoarece camerele de la parter sunt cele mai expuse hoţilor.
Ţinuta este importantă, aşa că încercaţi să vă îmbrăcaţi la fel ca localnicii, pentru a nu ieşi în evidenţă.
În ceea ce priveşte traseele pe care le alegeţi, încercaţi să mergeţi pe drumurile principale.
Când plecaţi în vacanţă, lăsaţi acasă bijuteriile şi ceasurile de valoare. Ţineţi-vă portofelul în buzunarul din faţă sau mai bine purtaţi o borsetă la brâu, în care să vă ţineţi actele şi banii.
Verificaţi întotdeauna pe internet evenimentele care au loc în ţara pe care urmează s-o vizitaţi, mai ales dacă este una mai îndepărtată sau un loc în care există probleme de securitate. Urmăriţi pe site-ul Ministerului de Externe eventualele alerte sau atenţionări oficiale.

Puteţi cunoaşte un oraş din perspectiva localnicilor

Să savurezi o cafea espresso răsfoind un ziar, ascultând şi analizând discret discuţiile localnicilor aflaţi într-un local ascuns printre străduţe, este cea mai bună metodă de a înţelege stilul de viaţă al italienilor. Să mergi cu metroul în Paris este o adevărată excursie, dar cel mai interesant la această „călătorie“ este să analizezi persoanele care se află în vagon cu tine. Vei observa oameni simpli, îmbrăcaţi decent sau şic, grăbindu-se spre serviciu sau vorbind la telefon. Personaje total diferite de cele pe care le întâlneşti în locurile de maxim interes: centrul vechi, pieţe, muzee, clădiri istorice. Nu au un ghid turistic în mână, nu sunt dependenţi de aparatul foto şi nici nu doresc să dea cât chiria pe o lună pentru o cină la unul dintre restaurantele ale căror meniuri sunt traduse în patru limbi străine.
Puteţi cunoaşte oraşul din perspectiva localnicilor. Dacă aveţi şansa să vă împrieteniţi sau cunoaşteţi deja un locuitor al oraşului pe care îl vizitaţi, vă puteţi considera norocoşi, deoarece nimeni şi nimic altceva nu vă poate introduce la fel de bine în atmosfera locului în care vă aflaţi. În compania unui localnic sunteţi puşi la curent cu detaliile importante din viaţa de zi cu zi a oraşului, vă pot fi recomandate cele mai bune restaurante, puteţi afla informaţii legate de cultură şi tradiţie, cât şi itinerarii interesante, dar mai puţin populare în rândul străinilor.

Ghizi voluntari care vă pot arăta oraşul

În cazul în care nu cunoaşteţi pe nimeni în oraşul în care vă aflaţi, nu vă faceţi probleme, există câteva asociaţii, în principalele oraşe ale lumii, care promovează acest tip de turism. Pare un paradox că o asociaţie promovează un tip de „turism“, care te ajută să vezi un oraş dincolo de imaginea sa publicitară, dar cei care fac parte din astfel de organizaţii garantează că principalul lor scop este acela de a-l ajuta pe turist să descopere un oraş din perspectiva subiectivă, personală a unei persoane care locuieşte în acel loc. Aceste asociaţii sunt formate numai din voluntari, care fac parte din toate categoriile sociale, oferind vizite gratuite cu scopul de a le arăta oraşul aşa cum îl văd ei. Cea mai mare asociaţie de acest gen este Big Apple Greeter din Statele Unite ale Americii, fondată în anul 1992 la iniţiativa lui Lynn Brooks, cu un singur voluntar, iar în prezent numără peste 300 de persoane care anual adună aproximativ 7.000 de călători dornici să cunoască altă faţă a metropolei americane.
Pe lângă toate acestea, pentru un plus de popularitate, asociaţia americană a apelat şi la serviciile persoanelor celebre, astfel turiştii au ocazia să cunoască New York-ul din perspectiva unor personalităţi precum Dominic Chianese, protagonist în serialul „Clanul Soprano“, sau Tiki Barber, fost jucător la Giants New York.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS