10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPorţelanul, la rang de artă

Porţelanul, la rang de artă

Azay reinventează conceptul „a la table“, conturând o colecţie strălucitoare, care îmbină inovaţia designului contemporan cu măiestria deprinsă din tradiţia de sute de ani a meşterilor lucrători de porţelan.

Încă din 1824, J.L. Coquet produce porţelan de Limoges, meşterii deţinând secrete de manufacturare transmise din generaţie în generaţie. Astăzi, tehnicile tradiţionale sunt cooptate în designul inovator pentru a da naştere formelor avangardiste contemporane.
Atunci când este modelat de J.L. Coquet, porţelanul încetează să mai fie un material rece, fără viaţă. Culorile sunt strălucitoare şi rafinate. Auriul şi argintiul captează deseori formele voluptuoase ale porţelanului, iar lumina naturală dă strălucire tonurilor ivorii şi culorilor pastelate.
J.L. Coques este unul dintre cei doi producători de porţelan care fabrică numai în Limoges, după ce, la un moment dat, zona era dominată de un număr impresionant de companii. Genul acesta de porţelan este produs în Franţa, în regiunile din jurul oraşului Limoges, unde în anul 1771 a fost descoperită materia primă de bază în producerea ceramicii fine, rezistente şi translucide.
Porţelanul de Limoges este foarte apreciat în lume şi se colecţionează. Produsele sunt de o calitate excepţională şi sunt considerate obiecte de artă în sine, fiind foarte căutate de pasionaţii din toată lumea. Muzeul de artă decorativă din Paris şi Centrul Naţional „Georges Pompidou“ expun obiecte produse de J.L. Coquet, considerate reprezentative pentru estetica modernă.   

Produse manuale de un înalt rafinament

Majoritatea ideilor sunt preluate din natură şi reprezintă combinaţii desăvârşite între diferite elemente precum: flori, frunze, mlădiţe etc. Toate produsele din porţelan sunt un cadou perfect pentru orice eveniment sau sărbătoare şi pot îmbrăca mesele festive. De asemenea, se oferă consiliere în alegerea colecţiilor şi la crearea monogramelor, serviciile Azay fiind extrem de personale.
Cei care intră în magazinul Azay sunt foarte bine informaţi, recunosc şi apreciază calitatea şi au cultul mesei bine aşezate. Sunt clienţi fideli şi mulţi dintre ei revin, dezvoltă o rutină, sună sau intră pe site (www.azay.ro), aleg produsul, iar personalul calificat livrează pachetul la domiciliu. Pentru că majoritatea cumpărătorilor sunt persoane ocupate, Azay vine cu un serviciu nou, care are drept rezultat mai mult timp liber pentru client. Pentru aceia care sunt pasionaţi de bunul-gust şi vor ceva cu totul deosebit, colecţia Toundra Hiver este încă un exemplu de artă din partea lui J.L. Coquet. Porţelan de Limoges produs manual, desene cu foiţă de aur care se împrăştie delicat pe un fundal alb precum firele de iarbă aurii pe un câmp de zăpadă transformă această colecţie într-un produs de primă mână, satisfăcând şi gusturile celor mai exigenţi clienţi. Pentru un efect de gală, colecţia poate fi combinată cu farfurii cu bordură complet aurită.

Istoria porţelanului

Porţelanul a fost descoperit şi folosit în China, unde primii călători europeni au admirat materialul alb, transparent, aducând la întoarcere câteva lucrări. A luat astfel naştere un comerţ tot mai dezvoltat, chinezii ajungând să fabrice special pentru europeni porţelanuri pe care Companiile Indiilor le importau în cantităţi tot mai mari, dar insuficiente pentru cererea în creştere. Dar, pentru a compensa această nevoie de importuri masive, şi în Europa s-au făcut cercetări pentru producţia de porţelan, în dorinţa de a rivaliza cu piaţa orientală. La început s-a căutat materialul de bază al porţelanului, caolinul, din care meşterii europeni să realizeze produse similare, poate chiar mai bune. Bottger şi Von Tschirnhaus au descoperit primii argila preţioasă, în 1709.

Oana VOICU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS