5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Matematica modelează muzica

Legătura dintre muzică şi matematică i-a fascinat pe erudiţi secole de-a rândul. Pitagora a descoperit, în urmă cu 2000 de ani, că intervalele muzicale plăcute pot avea legătură cu fracţiile simple.
În prezent, Clifton Callender de la Florida State University, Ian Quinn de la Yale şi Dmitri Tymoczko de la Princeton, trei profesori de muzică, prezintă o nouă manieră de analizare şi clasificare a muzicii plecând de la matematică. Aceşti trei profesori propun o metodă numită Teorie geometrică şi muzică, regrupând pe „familii“ secvenţele de note. Cercetătorii au pus la punct o metodă prin care asociază aceste familii cu structuri matematice formate din puncte în spaţii geometrice complexe.
Diverse moduri de clasificare a muzicii produc diferite spaţii geometrice şi reflectă numeroase modalităţi în care muzicienii au înţeles muzica de-a lungul secolelor. Acest procedeu le va permite cercetătorilor să analizeze şi să înţeleagă muzica în profunzime. Lucrările lor reprezintă un punct de plecare major în cuantificarea muzicii, potrivit lui Rachel Wells Hall de la Departamentul de Ştiinţe ale Matematicii şi Computerelor.
Această metodă promite să furnizeze unelte puternice pentru conceptualizarea muzicii, permiţând astfel naşterea unor noi proiecte. „Vom putea crea tipuri noi de instrumente muzicale, jucării noi, metode noi de vizualizare a muzicii, acorduri muzicale noi sau mijloace noi de învăţare a muzicii şi alte consecinţe practice ar putea apărea“, a afirmat Tymoczko. Cea mai mare satisfacţie a sa este să poată observa structura logică, aceasta legând diferite concepte muzicale.
„Metodele noastre nu sunt aplicate pentru a recunoaşte melodiile lui Rolling Stones, însă permit să vizualizăm diferenţele dintre John Lennon şi Paul McCartney. Vom putea vedea ce anume leagă muzica clasică de rock şi ce o diferenţiază de muzica atonală“, a încheiat Tymoczko.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS