11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâinii de azi şi-au pierdut inteligenţa

Câinii de azi şi-au pierdut inteligenţa

V-aţi întrebat vreodată de ce Azorel al dumneavoastră ţine morţiş să bea apă din toaletă în loc să îşi potolească setea bând din castronul lui? Răspunsul ar fi că Azorel este, prin natura lui, cam prostuţ…

Un cercetător suedez a descoperit că reprezentanţii generaţiilor actuale de câini de rasă au început să fie cam indolenţi. În mod normal, câinii sunt fiinţe sociabile, curioase şi jucăuşe din naştere, însă căţeii din epoca vitezei au devenit dezinteresaţi, mai timizi şi mai puţin ascultători comparativ cu strămoşii lor de acum câteva zeci de ani.
Potrivit studiului efectuat de etologul Kenth Svartberg, câinii de rasă cu pedigree şi căţeii „de buzunar“ şi-au pierdut o bună parte din instincte. Fiind o generaţie de răsfăţaţi, aceştia seamănă din ce în ce mai puţin cu strămoşii lor, apreciaţi pentru forţa pe care o aveau şi pentru abilităţile de vânător, şi nu pentru felul în care arătau. Iată, deci, că şi în universul canin se dă prea multă importanţă aspectului fizic.

Diferenţe între generaţii

Svartberg, angajat la Universitatea din Stockholm, a explicat că modificările de personalitate ale unui câine de rasă sunt vizibile dacă facem comparaţie cu „bunicul“ sau „străbunicul“ acestuia. „Tehnicile moderne de creştere a câinilor afectează nu doar comportamentul şi capacităţile mintale ale raselor cu pedigree, dar şi trăsăturile fizice ale patrupedelor“, a explicat suedezul.
Specialistul american în genetică Alan Wilton susţine ipoteza colegului său european, motivând că este vorba de o situaţie clasică, în care, dacă nu foloseşti ce ţi-a dat mama natură, pierzi capacitatea respectivă. „Este foarte posibil ca 90 la sută din câinii de rasă ori de buzunar să fie fiinţe extrem de inteligente. Numai că, dacă aceste animale nu fac nimic toată ziua, ci doar zac,  se răsfaţă şi procreează doar de dragul de a procrea, fără să existe o selecţie pe baza inteligenţei, atunci e foarte probabil ca nivelul de inteligenţă să scadă în cazul urmaşilor“, a explicat Wilton.   

Contează aspectul, nu inteligenţa

Şi starea de sănătate a câinilor poate fi afectată. Potrivit unui documentar realizat în Marea Britanie pe tema situaţiei câinilor de rasă, împerecherea şi reproducerea selectivă afectează semnificativ sănătatea animalelor. În documentar se trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că patrupedele cu pedigree „prea selectat“ se confruntă cu grave probleme de sănătate, cauzate tocmai de această selecţie. Directorul Asociaţiei Crescătorilor de Câini din Marea Britanie, Julie Nelson, a confirmat faptul că mulţi crescători de câini pun mai mult preţ pe aspectul animalelor decât pe aptitudini, însă explicaţia dată este că unele rase nu au nevoie de aceste aptitudini sau de vreun talent special. „Chihuahua, de exemplu, a fost crescut ca o rasă de câine de buzunar, aşa că nu trebuie să ştie nimic altceva decât să stea prin casă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul mopşilor: niciodată nu au avut altă menire decât să ţină companie oamenilor“, a explicat Julie Nelson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII