17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrgoliul are sex masculin

Orgoliul are sex masculin

Statisticile au demonstrat că bărbaţii trăiesc în medie mai puţin decât reprezentantele sexului frumos, iar explicaţia este simplă. Mortalitatea precoce în rândul domnilor este provocată de faptul că aceştia se încăpăţânează să nu ceară ajutor şi nu se tratează la timp.

Marianne Legato, profesoară de medicină la Columbia University, a înţeles de ce bărbaţii mor mai devreme observându-şi tatăl.

„Îi plăcea să meargă la vânătoare şi deseori îi lua şi pe copii cu el. Când trebuia să traverseze o porţiune de teren accidentat, de exemplu, un câmp de floarea-soarelui de dimensiuni uriaşe, era singurul care nu se plângea de dificultatea traseului. Uneori, noaptea, îl vedeam aşezat pe pat şi, când îl întrebam de ce nu doarme, arăta spre frunte şi doar spunea: «Prea mult trafic aici înăuntru». Pentru el era de neacceptat să îşi împărtăşească problemele cuiva“, scrie Legato în volumul „Why Men Die First“, lansat recent la Londra.

În opinia sa, mortalitatea precoce în rândul reprezentanţilor sexului tare este provocată de incapacitatea acestora de a cere ajutor. „Tatăl meu a murit din cauza unei tumori, cu zece ani înaintea mamei mele, pentru că refuza orice ajutor ce ar fi putut fi interpretat ca un semn de slăbiciune. A ignorat timp de doi ani prezenţa sângelui în urină, iar când, în cele din urmă, a acceptat să consulte un medic, a aflat că are cancer la vezică“, povesteşte autoarea.

În opinia lui Marianne Legato, pentru o societate în care starea de bine a devenit o obsesie, faptul că reprezentanţii unuia dintre cele două sexe mor mai repede ar trebui să ridice multe semne de întrebare. Până acum câţiva ani, medicina considera asemănătoare organismele bărbaţilor şi ale femeilor, subestimând importanţa diferenţelor, chiar şi a celor evidente pentru toată lumea.

 

Femei veterane

 

În medie, doamnele trăiesc cu şapte ani mai mult decât bărbaţii, însă această statistică nu spune chiar tot. În grupa de vârstă cuprinsă între 20 şi 24 de ani, îşi pierd viaţa de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei, în timp ce înainte de 65 de ani procentul deceselor în rândul bărbaţilor este de două ori mai mare decât al reprezentantelor sexului frumos. În ceea ce îi priveşte pe tineri, cele mai multe decese sunt cauzate de pasiunea pentru adrenalină şi risc, pe care fostul Chief Medical Officer al Marii Britanii, Sir Donald Acheson, o explică printr-un singur cuvânt: hormonii. Nivelul ridicat de testosteron este responsabil de accidente, dispute şi crime, situaţie neîntâlnită în cazul femeilor. Însă, atunci când nivelul de testosteron scade, lucrurile nu se îmbunătăţesc vizibil. La vârste înaintate, tumorile şi problemele cardiace fac „ravagii“ printre bărbaţi, în timp ce estrogenii protejează femeile de infarct. În plus, bărbaţii beau şi fumează mai mult decât doamnele, fiind mai predispuşi la maladiile cauzate de aceste vicii.

 

Ucişi de societate

 

Aceste motive nu justifică faptul că bărbaţii mor mai devreme, ar trebui să existe şi alte cauze. Cazurile de melanom, de exemplu, sunt mult mai numeroase în rândul femeilor. Cu toate acestea, procentul de bărbaţi care îşi pierd viaţa din cauza acestei tumori la piele este mult mai crescut. Bărbaţii acordă mai puţină atenţie propriei epiderme, nu o protejează cu creme în fiecare zi şi nici nu dau importanţă unei eventuale pete închise la culoare. În opinia Mariannei Legato, bărbaţii sunt adevăratul sex slab, iar ceea ce îi ucide sunt presiunea socială şi stereotipurile cărora le cad victime încă din copilărie.

„Bărbaţii adevăraţi“ sunt trimişi la şcolile cele mai severe, în timp ce femeile sunt direcţionate spre şcoli mai „prietenoase“, unde sunt încurajate să se exteriorizeze. Reprezentanţii sexului tare sunt predispuşi să subestimeze simptomele bolilor şi să aştepte să se vindece fără a spune nimănui. Soţiile sunt cele care îi forţează să meargă la medic, atunci când semnele unei boli sunt evidente. La fel ca şi femeile, şi reprezentanţii sexului tare au nevoie de afecţiune, mângâieri şi mai multă atenţie. Dar, spre deosebire de doamne, ei sunt „condamnaţi“ să nu poată să le ceară, nici măcar cu preţul vieţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII