7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dinţi sănătoşi împotriva bolilor de inimă

Stresul, fumatul, lipsa exerciţiilor fizice, dar şi obiceiurile alimentare nepotrivite sunt cauzele recunoscute ale bolilor cardiovasculare. Se pare că şi igiena orală necorespunzătoare poate avea efecte negative asupra inimii. Un articol publicat în recentul număr al revistei medicale Journal of Periodontology sugerează faptul că pacienţii cu parodontită al căror organism prezintă reacţii la bacteria asociată cu această boală sunt mai supuşi riscului de a suferi de o boală cardiovasculară.

„Deşi există foarte multe studii care asociază bolile ginginale cu un risc crescut de apariţie a bolilor de inimă, nu s-au aflat până în prezent cauzele acestui risc şi condiţiile în care apare“, a anunţat Kenneth Kornman, editorul publicaţiei. „Rezultatele acestei noi analize a studiilor anterioare sugerează faptul că efectele pe termen lung ale parodontitei, printre care expunerea îndelungată la bacterii, pot avea ca rezultat final apariţia unei boli de inimă“, a adăugat Kornman. Cercetătorii din cadrul Universităţii Howard au revizuit 11 studii efectuate anterior, în cadrul cărora se examinase legătura dintre bolile gingiilor şi bolile cardiovasculare. O echipă de oameni de ştiinţă a analizat nivelul de expunere sistematică al subiecţilor la bacterii, căutând în special semne ale prezenţei bacteriilor asociate cu apariţia bolilor parodontale, măsurând şi diverşi indicatori biologici ai expunerilor la bacterii.

S-a constatat că pacienţii cu boli parodontale ai căror markeri indicau un nivel ridicat de expunere la bacteriile ce provoacă boli ale gingiilor erau mai predispuşi la bolile de inimă.

„Deşi mai sunt multe necunoscute în această ecuaţie şi mai trebuie făcute multe cercetări pentru a înţelege legătura dintre bolile gingiilor şi cele de inimă, rezultatele studiului arată cât de important este să avem grijă de dinţi şi gingii şi demonstrează că o bună igienă orală vă poate feri de bolile de inimă“, a declarat Susan Karabin, membră a Academiei Americane de Parodontologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS