19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlsobia, o plantă mereu verde

Alsobia, o plantă mereu verde

Alsobia este o plantă erbacee, perenă, mereu verde, originară din America central-meridională. Din tulpinile acestei plante cresc rămurele fragile, uneori acoperite cu perişori subţiri. Pe aceste ramuri cresc numeroase frunze de culoare verde închis, netede şi cu marginile ondulate. Pe parcursul anului, Alsobia face numeroase flori de dimensiuni mai mari decât frunzele. Acestea au formă tubulară şi marginile petalelor zdrenţuite. Florile Alsobiei au culoarea albă şi de multe ori în partea de interior prezintă mici puncte de culoare maronie sau purpurie. Alsobia este o plantă a cărei cultivare este destul de simplă şi, în general, creşte fără probleme chiar şi atunci când nu li se acordă o atenţie specială. Planta tinde să crească în mod excesiv şi de aceea este bine să fie cultivată în ghivece suspendate pentru a-i oferi posibilitatea de a se dezvolta nestingerit.

 

Îngrijire

 

Alsobia trebuie ţinută primăvara într-un loc luminos, evitând însă lumina directă a soarelui. O dată cu sosirea verii, planta trebuie ţinută într-un loc bine ventilat. În cazul în care nu beneficiază de lumină suficientă, ramurile ei vor continua să se dezvolte, însă nu va face flori. Iarna, temperatura nu trebuie să coboare sub 16-18 grade Celsius. Alsobia poate suporta temperaturi apropiate de 4-5 grade Celsius, însă doar dacă i se permite să treacă în mod vegetativ prin scăderea frecvenţei udării începând cu luna octombrie. Alsobia trebuie udată cu regularitate, însă fără a face exces de apă. Solul trebuie să fie aproape uscat între o udare şi alta. În general, intervalul între udări este de 10 – 11 zile. Este bine să nu lăsaţi apă în farfuria ghiveciului, deoarece acest lucru favorizează apariţia bolilor şi ciupercilor. Începând cu luna martie şi până în octombrie este bine ca în apa folosită pentru udare să se adauge un îngrăşământ lichid pentru plante verzi sau pentru plante cu flori, cel puţin o dată la 15 – 20 de zile. Alsobia preferă solul bogat în materii organice şi foarte bine drenat. În general, planta tinde să ocupe tot spaţiul pe care îl are la dispoziţie şi, deci, este bine să fie cultivată în ghivece destul de largi. De asemenea, este indicată schimbarea pământului o dată la doi-trei ani.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

 

Înmulţirea se poate realiza pe parcursul întregului an. Aceasta se face prin desprinderea unei tulpini, cu tot cu rădăcină, care se plantează ulterior în alt ghiveci. Este bine să puneţi o singură tulpină în ghiveci, deoarece acesta se va dezvolta rapid şi va da naştere altor pui.

Alsobia este o plantă extrem de rezistentă şi rar se întâmplă să fie atacată de boli sau de paraziţi. Cultivarea sa într-un loc neaerat corespunzător poate favoriza apariţia coşenilelor, a acarienilor sau a ruginei. Vara, ţinând cont de prezenţa numeroasă a insectelor de tot felul în grădini este bine să se evite folosirea unor insecticide cu spectru larg şi să se mizeze pe folosirea unor produse specifice, împotriva unui singur parazit. Aceste tratamente se efectuează în primele ore ale dimineţii sau seara. În cazul în care planta este cultivată în interior, tratamentele se aplică numai în cazul în care se constată prezenţa paraziţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS