14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCântecul greierului

Cântecul greierului

Ce are două perechi de aripi, abdomenul format din şase segmente şi trei ochi şi poate fi auzit de la o distanţă de peste 500 metri atunci când îşi cheamă „iubita“? Este vorba de binecunoscutul greier, insecta care are abdomenul protejat de o carcasă asemănătoare unei tobe, care vibrează pentru a produce sunetele prin care sunt atrase femelele. Tonul şi intensitatea cântecului greierilor variază în funcţie de temperatură şi de momentul zilei. Dacă temperatura scade prea mult, greierii rămân „blocaţi“ în locul în care se află, fiind prea afectaţi de frig pentru a zbura. Pe de altă parte, dacă temperatura atinge valori mari, de până la 46 grade Celsius, greierii nu au nici o problemă cu zborul.
Pe continentul nord-american trăiesc 100 specii din cele 1.500 cunoscute în întreaga lume. Masculii urcă în copaci în timpul verii sau între iunie şi septembrie şi de acolo produc tot felul de cântece, ţârâituri şi păcănituri pentru a atrage femelele. Acestea vor depune ouăle de-a lungul ramurilor (ceea ce dăunează multor plante şi arbuşti), iar când ouăle ajung la maturitate larvele cad şi rămân ascunse în pământ pentru diverse perioade de timp.
Greierii sunt consideraţi adevărate ciudăţenii ale naturii, ei având diverse cicluri de viaţă: cei mai mulţi greieri stau în pământ timp de un an, însă există specii ale căror „reprezentanţi“ rămân ascunse timp de 17 ani. Greierii sunt consideraţi cele mai longevive insecte, această performanţă fiind egalată doar de termitele femele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS