9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Masa de duminică


Supă cu praz

Ingrediente: două fire de praz; doi morcovi; 1/2 varză; două rădăcini de pătrunjel; o ţelină; 1/2 ceşcuţă cu orez; o ceapă; o lingură cu unt; cinci linguri cu smântână; o legătură de pătrunjel.Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se taie mărunt (sau se dau pe răzătoarea mare). Se pune untul într-o oală de trei litri şi, când s-a topit, se pun legumele la călit. Se dă focul mic şi se acoperă oala cu un capac. Se amestecă din când în când. După ce legumele s-au rumenit, se adaugă doi litri de apă clocotită. Se lasă la fiert până când legumele s-au înmuiat suficient, apoi se adaugă orezul şi, după ce a fiert şi acesta, se drege supa cu smântână, se sărează, după gust, şi se presară cu pătrunjel tocat. Dacă preferaţi ciorbele, puteţi acri supa cu un cub de borş concentrat.

Spaghete cu spanac

Ingrediente: 500 g spanac; 500 g spaghete; 100 g mozzarella (sau brânză telemea); două ouă; o lingură cu făină; 100 g unt; 100 g măsline verzi; 3 linguri cu ulei de măsline; sare.Mod de preparare: Spanacul bine spălat se pune la fiert în apă clocotită. Separat, tot în apă clocotită, se pun la fiert spaghetele. Când spanacul e bine fiert, se scurge, se toacă mărunt şi se amestecă bine cu un gălbenuş fiert şi zdrobit, cu alt gălbenuş crud şi cu o lingură cu făină. Se pune pe foc şi se amestecă până scade apa din spanac.

Când amestecul s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se adaugă uleiul de măsline, brânză rasă, untul şi măslinele curăţate de sâmburi. Spaghetele se strecoară şi se servesc împreună cu amestecul de spanac. Dacă vă place usturoiul, puteţi adăuga în spanac unul sau doi căţei.

Cremă de cacao

Ingrediente: un litru de lapte; două linguri de făină; patru linguri cu cacao; cinci linguri cu zahăr; un plic de zahăr vanilat; 50 g unt.Mod de preparare: Făina, cacaoa şi zahărul se amestecă într-o cratiţă, apoi se toarnă treptat laptele, omogenizând cu grijă. Se pune cratiţa pe foc mic şi se amestecă până când crema se îngroaşă (atenţie să nu se prindă de fundul cratiţei!). Se ia de pe foc, se pune cratiţa într-un vas mai mare cu apă rece şi se amestecă până când se răceşte. Apoi, se adaugă şi untul, frecând bine. Se lasă în frigider să se mai întărească. Înainte de servire, se pune crema în cupe, cu ajutorul spriţului sau cu al unei pungi tăiate la colţ.

Dacă aveţi dulceaţă de cireşe amare, afine sau zmeură, merg de minune câteva linguriţe prin cupele cu crema de cacao. Un strop de frişcă va da şi mai multă nobleţe cremei dumneavoastră.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS