9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCadourile - mana cereasca pentru suflet

Cadourile – mana cereasca pentru suflet

Cumparaturile de Craciun va streseaza? Urâti aglomeratia din magazine si vi se pare o pierdere de timp si de bani sa cumparati cadouri pentru cei dragi? Ei bine, cercetatorii spun ca schimbul de cadouri face bine sanatatii noastre si a celorlalti.


In opinia lui Tonino Cantelmi, profesor de psihiatrie la Universitatea Gregoriana din Roma, schimbul de cadouri produce sentimente pozitive, stimuleaza fantezia si anuleaza starea de stres tipica pentru sarbatori. Asadar, cumpararea si oferirea de cadouri sunt o modalitate foarte buna de a depasi fara dureri de cap stresul, atât de obisnuit pentru zilele de Craciun. Nimic nu este mai frumos decât sa dati navala in magazine in cautarea celui mai potrivit cadou. La fel de incitant este sa va plimbati printre rafturi in cautarea unui cadou care stiti sigur ca i-ar placea unei persoane dragi. Specialistul italian identifica trei tipologii diferite de cumparatori de cadouri. Prima categorie este cea a altruistilor, altfel spus a celor care râd „in barba“ gândindu-se la cei dragi si la cadoul pentru ei, savurând anticipat bucuria pe care acestia o vor simti la vederea darului.


Distractie la cumparaturile de Craciun


Cea de-a doua categorie este cea a narcisistilor sau a celor care se bucura doar atunci când se gândesc la ei insisi. Acestia obisnuiesc sa cumpere pentru cei dragi exact acelasi cadou pe care ar dori ei sa il primeasca. Desi prima categorie de cumparatori sunt cei cu adevarat „nobili“, si persoanele ceva mai egoiste au parte de avantajele lor atunci când fac cadouri. „In realitate, este vorba de un stres pozitiv, atât in cazul in care cadoul este cumparat gândindu-ne la cei pentru care il cumparam, cât si in cazul in care cumparam ceva ce ne-am dori din tot sufletul sa primim“, crede Cantelmi. Din cea de-a treia categorie fac parte asa-numitii „cumparatori formali“, altfel spus cei care sunt convinsi ca trebuie neaparat sa faca un cadou. Acestia ajung sa se plimbe plictisiti dintr-un magazin in altul, pentru ca in final sa cumpere aceleasi daruri inutile. In plus, este vorba de cadouri pe care destinatarul se preface ca le place, pentru ca mai apoi, o data disparuta generozitatea de Craciun, sa le arunce in camara. „Cumparatorii formali“ sunt cei care prefera cadourile standard, nu au fantezie, fac achizitii fara pic de chef, nevoiti de circumstante, si deseori nu stiu ce gusturi are persoana careia ii cumpara cadoul. Reprezentantii acestei tipologii traiesc intr-un stres cu totul diferit de cel al cumparatorilor altruisti sau narcisisti. In plus, la final, atât cel care face cadoul, cât si cel care este nevoit sa il primeasca simt un acut sentiment de tristete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS