14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Unchiul Oscar


De câte ori nu v-ati intrebat cine este „barbatul“ oferit in fiecare an drept premiu in cadrul celui mai prestigios eveniment hollywoodian – „Premiile Oscar“? Este chiar… Oscar, simbol al excelentei in cinematografie.


Premiul a fost creat in 1928, reprezentând un cavaler cu sabia cu vârful in jos, atingând baza realizata in forma unei role de film cu cinci spite – una pentru fiecare sectiune de decernare a premiilor Academiei de Film. Aceste sectiuni erau destinate pentru recunoasterea meritelor celor mai buni actori, producatori, scenaristi, tehnicieni si regizori.


Desi presa din acea vreme a facut eforturi pentru a avea privilegiul de a da numele statuetei, pâna la urma aceasta a fost „botezata“ intâmplator, când directorul executiv al Academiei, Margaret Herrick, a spus ca seamana cu unchiul sau Oscar. Insa acest nume nu avea sa fie asociat cu premiul pâna in momentul in care combinatia respectiva a fost folosita de un jurnalist, in 1934, referindu-se la distinctia câstigata de Katherine Hepburn la categoria „cea mai buna actrita“. Reprezentantii Academiei au inceput sa foloseasca acest nume abia cinci ani mai târziu.


Oscarul nu s-a schimbat mult de-a lungul anilor. Primele statuete au fost realizate din bronz, placat cu aur de 24 de karate, si fixate pe o baza din marmura neagra. Greutatea lor atingea aproape 4,2 kilograme. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza restrictiilor impuse in industria materialelor metalice, Oscarul a fost realizat din ghips. Ulterior, statueta a revenit la modalitatea de fabricare originala, cu o singura exceptie – baza care fusese initial din marmura a inceput sa fie confectionata tot din metal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS