11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGloxinia - planta care adora caldura

Gloxinia – planta care adora caldura

Cele aproximativ 20 de specii de Gloxinia sunt originare din Brazilia si sunt cunoscute mai mult prin hibrizii lor, intâlnite in culturile de sera si grupate sub denumirea de Sinningia hybrida (Gloxinia hybrida).


Gloxinia sunt caracterizate de radacini tuberoase (sub forma de cartof), aproape sferice, putin turtite, din care ies 1-2 tulpini aeriene scurte, erbacee. Fruzele mari, aproximativ ovale, sunt ondulate pe margini si usor dintate si sunt acoperite de peri moi. Florile au codite lungi si sunt in forma de cupa, de culoare alb, roz, rosu sau albastru in diferite nuante, uni sau bicolore.


Inmultirea gloxiniilor se realizeaza prin seminte sau butasi, care se confectioneaza din frunze intregi sau portiuni de frunza. Codita frunzelor se taie la 1 cm sub frunza si se pune astfel taiata intr-un substrat usor, putin umezit (turba + pelin) sau chiar in nisip in sera inmultitor. Se poate utiliza si sectionarea tuberculului, dupa o prealabila fortare pentru a observa bine mugurii.


Inmultirea prin seminte se realizeaza de obicei in perioada ianuarie-martie, in sera calda (20-24°C). Substratul trebuie sa fie usor (pamânt de frunze in amestec cu nisip), iar vasele, de preferat, noi. Acestea se acopera cu sticla numai pâna la rasarirea plantutelor. Când plantele au 1-2 frunze se realizeaza primul repicat (replantare) in acelasi tip de substrat ca la semanat, eventual cu putina turba. Distantele de plantare la repicat sunt 2-4 cm. Se mai realizeaza repicatul de doua ori la interval de 3-4 saptamâni. Dupa inca 3-4 saptamâni gloxiniile se planteaza in ghivece cu diametrul de 10 cm, intr-un amestec compus din pamânt de frunze, turba, pamânt de rasadnita si nisip. Schimbatul ghiveciului se face o data sau de doua ori, folosind ghivece de 12-14 cm diametru.


Pastrarea tuberculilor


Gloxiniilor le place mult caldura, de aceea ele se dezvolta bine numai la 18-20°C, la inceput chiar 22-24°C. In acelasi timp ele cer si o umiditate potrivita si o aerisire buna. Infloresc la 6-7 luni de la insamântare.


In timpul verii se pastreaza in incaperi calde, bine aerisite, luminate, dar ferite de razele prea puternice ale soarelui.


Incepând din luna septembrie, plantele se uda mai putin, se trec in incaperi mai uscate, unde se asaza fara ghivece, la nivelul podelei, in asa fel incât pamântul sa nu se strice. Dupa uscarea frunzelor, se inlatura pamântul din jurul tuberculului fara a-l rani. Tuberculii se depoziteaza in pivnite sau in alte incaperi aerisite, racoroase si nu prea uscate ca sa nu se zbârceasca. Pentru mai multa siguranta, ei se pot stratifica intr-o cutie cu nisip usor umed ce se pastreaza la rece.


In ianuarie-februarie acesti tuberculi se planteaza din nou in nisipul din sera inmultitor, in turba sau in compozitia de pamânt indicata la plantarea in ghivece. Aici ei se uda in fiecare zi si li se asigura o temperatura de 20-22°C. Dupa aparitia primelor frunze, gloxiniile se pun in ghivece de 13-14 cm, in care ramân pâna la inflorire. Inflorirea are loc cam dupa 2,5-3 luni de la punerea la fortat (plantarea tuberculilor). Dupa prinderea radacinilor, temperatura poate sa scada cu 2-3°C. Ingrijirile in tot acest timp sunt cele indicate mai sus. Udarea pe frunze este daunatoare si in aceasta faza si mai ales dupa aparitia florilor. Plantele se tin in locuri luminoase, dar in zilele insorite se umbresc usor. Gloxiniile se utilizeaza numai ca plante de ghivece, pentru decorarea apartamentelor. Sunt plante frumoase, dar destul de putin rezistente in conditiile camerelor de locuit si trebuie obisnuite treptat cu temperaturile mai joase sau mult mai ridicate si umiditatea foarte scazuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS