11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEchipament pentru munte in sezonul estival

Echipament pentru munte in sezonul estival

Vremea ne duce cu gândul la nisipul fierbinte al plajelor si la senzatia racoritoare pe care ti-o ofera un suc rece pe una dintre terasele litoralului, insa mai sunt unii care nu se gândesc decât la drumetii, iar aceasta posibilitate ti-o ofera doar muntele.


Spre deosebire de plecarile la mare, calatoriile la munte necesita o pregatire mult mai serioasa. Nu poti pleca la munte doar cu cortul si in costumul de baie, chiar daca si aici poti face plaja. Echipamentul pentru camping este mult mai complex: rucsacuri, corturi, pioleti, espadrile, saci de dormit, pufoaice, coltari, casti, scripeti, blocatoare, corzi, bocanci, un arzator sunt doar câteva dintre lucrurile cu care trebuie sa va carati la munte daca doriti sa aveti o mai mare siguranta in toate activitatile pe care o sa le intreprindeti aici.


In Craiova, din pacate, sunt foarte putine magazine care sa va puna la dispozitie o gama atât de variata de produse pentru camping.


O geaca Craft pentru zilele ploioase, polar pe interior, cu cusaturi lipite, aerisiri la axila, fermoare YKK cu multiple posibilitati de reglaj si cu foarte multe buzunare, poate ajunge chiar si la 300 RON. O bluza polartec 100, cu partea din spate mai mare decât cea din fata pentru o mai buna protectie a spatelui, care se poate purta pe sub geci de Gore-Tex, se gaseste in magazine la aproximativ 55 RON. In plus, puteti achizitiona asa-numita „bluza tehnica“, cu benzi reflectorizante pe mâneci, fermoare blocabile si cu un buzunar incapator asezat in spate. Aceasta este foarte utila si la mersul pe bicicleta, si la catarat. Pretul poate ajunge la 65 RON.


La geaca puteti atasa o pereche de pantaloni lungi, cu 70 RON, din 95 la suta poliester si cinci la suta material ceramic, care confera durabilitate la spalari repetate si uzura, rezistenta la intemperii, fiind superiori polarelor obisnuite. Suprapantalonii polar pot fi folositi la munte, dar si la vânatoare si au calitatea ca sunt foarte caldurosi. Pretul este de 85 RON.


Sacii de dormit model Pursuit, din holofibra, care se strâng la guler si la gluga, costa aproximativ 90 RON.


Rucsacul este una dintre cele mai necesare piese atunci când mergeti la munte. In magazinele de articole sportive acestea se gasesc in variante diferite si la preturi pentru toate buzunarele. Unul dintre cele mai cautate este cel de capacitate 60 plus zece litri, cu patru buzunare plus doua exterioare de plasa, sistem de hidratare si sistem de ventilatie pentru spate. Acesta se gaseste in magazine la pretul de aproximativ 550 RON. Exista si rucsacuri mult mai ieftine, la numai 20 RON.


Cortul – accesoriu nelipsit


Cortul este alt element vital pentru o excursie la munte si este considerat ca fiind o investitie pentru confortul personal. Cortul se cumpara pentru mai multi ani, iar daca sunteti pasionat si mergeti des la munte, merita sa dati un ban in plus. Alegerea lui este insa un compromis intre destinatia sa, unde si cum il veti folosi, la plaja, la pescuit, anotimpul si conditiile climatice in care il veti folosi, de greutatea lui, materialele folosite si, nu in ultimul rând, pretul la care il gasiti.


„La ora actuala, cele mai vândute modele sunt cele iglu, care se gasesc in magazine la preturi de 100-200 RON pentru modele de uz general, cu rezultate acceptabile pe orice vreme. Insa modelele tunel sunt cele care ofera cel mai placut spatiu de locuit (pot ajunge si la 400 RON)“, a mentionat una dintre angajatele unui magazin de articole sportive.


Pentru o excursie cu cortul ai nevoie si de un arzator. Dotat cu sac de nailon, arzatorului i se poate atasa un wind-screen pentru un gatit rapid. Se gaseste in magazine la 80 RON. Plasturele termic previne cu succes instalarea hipotermiei, aduce un surplus de caldura in organism, timp de circa 12 ore. Acest plasture poate salva viata utilizatorului când la temperaturi joase supravietuirea este doar o chestiune de ore. Pretul acestui plasture este de 2,80 RON.


Bocancii din piele tratata, asemanatoare cu pielea intoarsa, sunt conceputi pentru trekking, dar si pentru oras. Ei sunt din membrana Gore-Tex cu talpa Vibram si se gasesc la preturi cuprinse intre 155 si 220 RON. Pantofii din gama approach sunt scurti, solizi, din piele, cu talpa Vibram si cu membrana GriTex, asemanatoare ca proprietati cu Gore-Tex-ul. Materialul exterior al pantofilor poate fi fie din piele, fie textil. In interior sunt folosite doar materiale textile. Pretul unei astfel de perechi de pantofi este de 160 RON. Pantoful usor si jos, de sport, cu material exterior: piele si plasa – textila, talpa astatica BlockUp, absorbanta de socuri, se gaseste la pretul de 140 RON.


Accesoriile pentru alpinism – blocatoare, bucle, carabiniere, coborâtoare, coltari, corzi, hamuri, pioleti – se gasesc in magazine la preturi cuprinse intre 2,56 RON, pentru cârlige, si 320 RON, pentru o pereche de coltari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS