9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBaia bebelusului - un moment special

Baia bebelusului – un moment special

Baia este un moment special, atât pentru copil, cât si pentru parinti. Contactul fizic in caldura relaxanta a apei duce la intarirea legaturii intre copil si parinti.


Baia trebuie facuta in fiecare zi pâna la vârsta de un an, si cel putin la doua zile incepând de la vârsta de un an, de obicei seara, inainte de ultima masa. Copilul se relaxeaza dupa baie, manânca mai bine si apoi are un somn mai linistit. Este bine ca baia sa fie facuta respectându-se un orar fix (in fiecare zi cam la aceeasi ora), de preferinta seara inainte de ultima masa si culcare. Pentru o buna desfasurare, trebuie sa fie facuta intr-o cadita inclinata astfel incât copilul sa nu stea cu capul in apa si sa nu ii intre apa in urechi.


Pregatirea pentru baie


• Aveti grija ca in camera sa nu fie curent si temperatura sa fie buna (22-26°C, mai ridicata când bebelusul este foarte mic si mai scazuta când a mai crescut);


• Pregatiti apa suficienta la temperatura de 36-38°C (temperatura apei poate fi controlata cu un termometru de baie cu care sa verificati permanent temperatura sau introducând cotul in apa si având grija sa simtiti o stare de confort – va trebuie insa exercitiu pentru aceasta din urma varianta);


• Pregatiti o cana sau un alt recipient cu care sa turnati apa in cadita si care sa va fie la indemâna pe tot parcursul baii fara a fi nevoie sa va deplasati si sa lasati copilul nesupravegheat in cadita;


• Pregatiti sapunul special pentru copii si crema/gelul hidratant si antiiritant pe care il veti folosi dupa uscarea prin tamponare a copilului;


• Pregatiti un prosop de bumbac moale, suficient de mare pentru a-l putea infasura imediat dupa baie pe bebelus;


• Pregatiti betigasele pentru sters in urechi si hainele de schimb, inclusiv scutecul;


Baia propriu-zisa


Daca bebelusul este murdar cu materii fecale, inainte de a-l introduce in cadita cu apa, stergeti-l cu un prosop moale si umezit cu apa calduta sau, cel mai bine, cu un servetel umed.


Este recomandat ca spalarea sa se faca in ordinea urmatoare: – mai intâi ochisorii, cu o compresa sterila inmuiata in apa calda, prin stergere cu miscari dinspre exteriorul fetei spre mjlocul fetei. Pentru fiecare ochisor se folosesc tampoane separate pentru a preveni eventuala transmitere a unei infectii de la un ochi la celalalt; – nasul se curata cu ser fiziologic (pâna copilul devine capabil sa si-l sufle singur – cam de la vârsta de opt, noua luni). De obicei, nasul se curata dupa ce bebelusul a fost imbaiat si uscat. Rugati medicul sa va arate cum se curata nasul; – Urechile se sterg in exterior cu o compresa inmuiata in apa calda, iar in interior se sterg, dupa ce copilul a fost imbaiat si uscat, cu betisoare cu vata (ideal din cele cu opritor – vata mai groasa la baza decât la vârf). Corpul se sapuneste cu delicatete si apoi se clateste. Copilasul se spala mai intâi pe fata si apoi se intoarce si se spala pe spate. Aveti mare grija la cutisoare, la aparatul genital si la fundulet.


Cum se tine bebelusul in timpul baitei?


Sprijiniti bebelusul cu mâna stânga pe sub gât si cu dreapta pe sub fundulet si puneti-l in apa usor cu funduletul. Pe tot parcursul baii sprijiniti-i capul cu mâna stânga, in timp ce cu mâna dreapta il spalati. Sapuniti-l usor cu dreapta si apoi clatiti. Pe cap spalati-l fara sa apasati (datorita faptului ca fontanela nu s-a inchis – aceasta se inchide mai târziu). Când il spalati pe cap, aveti mare grija sa nu ii intre apa in urechi copilului. Dupa ce mai capatati un pic de dexteritate il puteti intoarce in cadita si pe burta. Tinându-i permanent capul deasupra apei, sprijinit pe antebratul dumneavoastra, cu mâna il tineti, pe sub piept, de subsuoara opusa mâinii cu care dumneavoastra il tineti (daca il tineti cu dreapta, o petreceti pe sub piept si il tineti de subsuoara stânga). Aveti mare grija – micul omulet este acum foarte fragil.


Cum se usuca bebelusul dupa baie?


In nici un caz nu il frecati cu prosopul. Imediat dupa ce l-ati imbaiat, inveliti copilul in prosop. Nu il frecati cu prosopul, stergerea se face prin tamponare cu prosopul si trebuie avut grija la stergerea tuturor cutisoarelor, funduletului si organelor genitale, pentru ca apa ramasa poate produce iritatii (are totusi pielea foarte fina si sensibila). Fiti atenti sa il stergeti bine la ochisori, sa ii curatati nasul si sa il stergeti bine in urechi. Dupa stergere, faceti un usor masaj bebelusului (exceptând capul) folosind o crema sau un gel de masaj si, pentru a nu se irita, se unge pe la cute, fundulet si in zona organelor genitale cu o crema antiiritanta – discutati cu medicul pentru a alege crema potrivita.


Atentie!


Nu lasati nici un moment copilul nesupravegheat in timpul baitei. Pregatiti-va ca baia sa dureze cât mai putin (de obicei intre cinci si zece minute) pentru ca bebelusii sunt sensibili si resimt foarte repede frigul sau curentul. Fiti atenti la reactiile copilasului dumneavoastra când il puneti in apa. O reactie de retragere a picioruselor poate indica faptul ca apa este prea fierbinte pentru el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS