5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: 555 de ani de la atestarea documentară a localităţii Padeş

Gorj: 555 de ani de la atestarea documentară a localităţii Padeş

Autorităţile locale şi judeţene au participat joi la manifestarea dedicată împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a localităţii Padeș. Evenimentul s-a desfăşurat în Câmpia Soarelui, la Monumentul închinat conducătorului Revoluţiei de la 1821, Tudor Vladimirescu. Padeș este o comună în județul Gorj, formată din satele Apa Neagră, Călugăreni (reședința), Cerna-Sat, Cloșani, Motru Sec, Orzești, Padeș și Văieni. Se află la poalele Munților Mehedinți. Casele sătenilor se întind pe ambele maluri ale râului Motru, iar acolo unde morfologia terenului a permis, casele au fost construite pe terase sau pe pantele dealurilor. Comuna are o populație de peste 5.000 de locuitori. De aici, în anul 1821, Tudor Vladimirescu a lansat chemarea la luptă „către tot norodul omenesc”, care a devenit cunoscută în istorie ca Proclamația de la Padeș. Prin această declarație, poporul era mobilizat la luptă împotriva răului din țară, pentru statornicia unui nou regim politic în țară.

Obiective turistice

Cele mai cunoscute obiective turistice din Padeş sunt: rezervația specială Parcul Național Domogled – Valea Cernei; rezervațiile de munte — Cheile Motru Sec, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Valea Lupșei, Piatra Mică, Piatra Cloșanilor; rezervațiile speologice — Peștera Cloșani, Peștera-Aven Cioaca cu Brebenei, Peștera Lazului, Peștera Martel, Peștera-Aven 2 din Sohodoalele Mici (Peștera lui Arion Arjocu); Pădurea Gorganu din zona satului Motru Sec; situl arheologic „La Morminți”;
Obiective turistice antropice: Lacul Valea lui Iovan aflat pe râul Cerna, în Cerna-Sat; Lacul Valea Mare aflat pe râul Motru, în Cloșani; Monumentul Revoluției de la 1821 din Padeș, situat în Câmpia Soarelui; Biserica de Lemn a lui Tudor Vladimirescu din Cloșani; Biserica Satului din Cloșani; Conacul Boierului Palade din Motru Sec; Casele Generalului Angelescu din Motru Sec; Podul de Piatră din Motru Sec; Varnița lu’ Toi din Motru Sec şi Moara de la Buza Plaiului din Cloșani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS