10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSP nu mai eliberează avize pentru acordarea sporului de calculator în şcoli

DSP nu mai eliberează avize pentru acordarea sporului de calculator în şcoli


Direcţia de Sănătate Publică(DSP) Gorj nu mai emite avize pentru acordarea sporului de calculator în unităţile de învăţământ de pe raza judeţulu. Potrivit lui Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean(ISJ) Gorj, DSP nu mai trimite un medic de medicina muncii în şcoli pentru a face expertizările necesare, aşa cum se proceda anterior. Conform lui Işfan, expertizările realizate până acum ar fi asumate doar parţial de către Direcţia de Sănătate Publică. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a precizat că pentru realizarea expertizărilor era necesar avizul Inspectoratului Teritorial de Muncă. „Direcţia de Sănătate Publică nu mai trimite medicul în unităţile de învăţământ să realizeze acele expetizări. Am primit o adresă în care Direcţia de Sănătate îşi asumă doar parţial acele expertize. Este o lege din 1991 în vigoare prn care se stabileşte că acele avize trebuiau fi făcute inclusiv de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Condiţiile periculoase şi vătămătoare putea fi stabilite şi cu avizul Inspectoratului Teritorial de Muncă ”, a declarat Ion Işfan, şeful ISJ Gorj.

Nu e gata verificarea Corpului de Control de la Ministerul Educaţiei

Inspectorul şcolar general a mai declarat că nu există un răspus din partea Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, la controlul realizat în toamnă, în privinţa acordării sporurilor. Conform lui Işfan, sporurile de calculator nu ar fi fost plătite legal. Şeful Inspectoatului Şcolar Judeţean a menţionat că profesorii îşi vor primi banii la timp în toate şcolile. Fondurile sunt asigurate inclusiv pentru a plăti lefurile în luna decembrie. „Nu a venit încă un răspuns de la minister. Sporurile au fost acordate ilega, din câte s-a stabilit secvenţial. Aşteptăm comunicarea în urma acelui control. Nu vor mai exista întârzieri la plata salariilor până la finalul anului. Am luat măsurile neceare să fie plătite toate salariile în luna decembrie şi să nu avem probleme pe final de an”, a mai declatat Ion Işfan.

Boeriu recunoaşte avizele

La rândul său, Maruis Boeriu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a precizat că a fost luată o decizie la nivel central pentru a amâna eliberarea de buletine. Boeriu a precizat că instituţia pe care o conduce îşi asumă orice buletin de analiză pe care îl eliberează, însă momentan, este stopat procesul de emitere a avizelor. „A fost o şedinţă la Bucureşti, la Institutul Naţional de Sănătate Publică. A fost luată decizia amânării realizării de expertize, până la definitivarea legii salarizării unitare. Nu este nicio problemă. Se amână eliberrea acestor buletine. Am trimis un răspuns la InspectoratulŞcolar. Am discutat şi cu domnul prefect. Nu ştiu ce înţelege domnul Işfan prin asumarea sau neasumarea buletinelor pe care le eliberăm. Noi ne asumăm toate buletinele pe care le eliberăm. Este vorba de o amânare”, a precizat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. În luna septembrie profesorii din mai multe şcoli au protestat pentru că Inspectoratul Şcolar nu a avizat statele de plată care conţineau şi sporul de calculator. La Târgu Jiu a ajuns în cele din urmă şi Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. Rezultatele controlului nu au fost încă făcute publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS